idősek napja

2019.10.02. 07:00

Nagy szükség van a bölcsességükre

A méltóságteljes öregkor mindenkinek jár. A város közössége pedig tanulhat az idősek bölcsességéből. Ezekkel gondolatokkal, illetve zenével, irodalommal köszöntötték a szépkorúakat tegnap Szekszárdon az idősek világnapja alkalmából.

Foray Nándor

20191001_Szekszárd_Polcz Alaine felovsóest. Megnyitotta Lovas Csilla felolvasott Rubányi Anita_Foto:Mártonfai Dénes/MD Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

A nyugdíjasok meghatározó szerepet töltenek be a társadalomban önkéntes munkájuk és tapasztalataik által. Utóbbiak miatt fontos az idősek és a fiatalok találkozása. A sztereotípiák lebontása és egy méltóságteljes öregkor mindenkinek jár. Egyebek mellett ezek a gondolatok is elhangzottak tegnap délelőtt a Babits Mihály Kulturális Központban tartott idősek napi ünnepségen.

A nyugdíjas szervezetek vezetőinek áldozatos munkáját virággal hálálta meg Ács Rezső polgármester, valamint dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár Fotó: MD

Ács Rezső polgármester köszöntőjében pedig arról beszélt, minden generáció fontos, de a bölcsesség csak a korral szerezhető meg. A városi közösség tanult az idősebb generációtól, ennek is köszönhető, hogy Szekszárdon ma érdemes családot alapítani. Az időskorúak jócskán tettek azért, hogy idáig eljussunk.

Az időseket a világnap alkalmából nemcsak szép szavakkal, műsorral is köszöntötték, amely nagy sikert aratott a meghívottak körében.

– Ilyen közelről Kamarást úgyse láttam – mondta boldogan egy hölgy a színházteremben, mikor beült a harmadik sorba. Merthogy az egyik fellépő a Jászai Mari-díjas Kamarás Iván színész és zenekara volt. A művész – aki persze humorát is megcsillogtatta – a nosztalgia jegyében olyan klasszikus magyar filmalkotásokat idézett meg, mint a Meseautó és a Hattyúdal, közös éneklésre ösztönözve a meghívott nyugdíjasokat. A Medinai Tamburazenekar pedig szláv és magyar nyelvű dalok mellett Beatles-slágereket is előadott. Sőt: meglepetés gyanánt a polgármester kérésére külön köszöntőt játszottak a születésnapos megjelenteknek.

„Tűnődöm rajta, hát valóban, az ember negyven év után felelős az arcáért? De mikor kezdődik ez a felelősség? Sokkal hamarabb. Már fiatalon. Milyen érzéseid vannak, mit akarsz, min tűnődsz, hogy nézel másokra, a mosolyod igaz-e vagy nem? Másokra igazában odafigyelsz-e vagy nem? Van benned igazi tűnődés, keresés? Az egész belsőd lassan kiül az arcodra.” Az idézet Polcz Alaine könyvéből származik. Az Ideje ​az öregségnek című kötetből tegnap kaphattak ízelítőt az érdeklődők Szekszárdon, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum Babits Mihály Emlékházában. Az idősek világnapja alkalmából tartott rendezvényen Lovas Csilla főmuzeológus köszöntötte a közönséget, majd Rubányi Anita előadóművész, múzeumpedagógus olvasott fel részleteket az író 2002 és 2006 között rögzített naplójegyzeteiből.

Borítókép: Rubányi Anita (jobbról) olvasott fel részleteket Polcz Alaine megrázó erejű gondolatokat tartalmazó kötetéből

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában