Márton-nap

2019.11.12. 11:30

A jóság fénye izzott

A jó cselekedeteket szimbolizálják azok a kis lámpások, amelyekkel a gyerekek megyeszerte felvonultak Márton-napon. A szekszárdi Wunderland ovisait és a szülőket az intézmény udvarán kaláccsal és meleg teával kínálták az óvónők, majd a népes csapat útnak indult. A Garay téren az ifjak rövid műsort adtak, amellyel egy legendát elevenítettek fel Szent Mártonról, akinek jóságáról már életében is legendák szóltak.

Mauthner Ilona

2019.11.11 Szekszárd, Mártonnap alkalmából lampionos felvonulás volt Szekszárdon. Óvodások és iskolások egyaránt részvettek az eseményen szüleikkel együtt . Fotós: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Az elmúlt napokban – van, ahol már pénteken, másutt szombaton vagy hétfőn – tartották a Márton-napi ünnepséget.

Aparhanton illetve Bátaszéken például pénteken ünnepeltek a gyerekek és a szüleik. Aparhanton az általános iskolánál volt a gyülekező, a műsort a Felhőcske Óvoda nagycsoportosai kezdték, ezt követte az iskolások műsora. A közös lampionos felvonulás után forró tea, forralt bor, libasült és libazsíros kenyérrel vendégelték meg a gyerekeket, szülőket.

Hasonlóan jó hangulatú műsorban volt részük a bátaszéki óvodásoknak és szüleiknek is. A Márton-napi lámpás felvonulásnak itt is nagy hagyománya van. Bonyhádon és Szekszárd több óvodájában, iskolájában hétfőn tartották meg a Márton-napot, a gyerekek nagy örömére. A megyében évről évre egyre több intézményben ünnepelnek és tartanak lampionos felvonulást.

A néphagyomány szerint ez a nap az éves gazdasági munkák lezárásának az ideje, egyben a téli pihenés kezdete. Ekkor vágták le az adott évben először a hízott libákat és az újbort is ekkor kóstolták meg először.

Szent Márton 317-ben a pannóniai Savariában – ez a mai Szombathely római kori neve – született. Misszionáriusként sok jót tett, megszerették az emberek és püspökükké akarták választani. Ő azonban méltatlannak érezte magát erre, így amikor érte jöttek, hogy felszenteljék, elbújt egy libaólban. A legenda szerint a libák hangos gágogásukkal elárulták őt. Halálának évfordulóján, november 11-én tartják tiszteletére a Márton-napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában