Őrzik a hősök emlékét

2019.11.02. 11:30

Első világháborús sírhelyeket tettek rendbe Szekszárdon

Budavári Kata

Fotó: Beküldött kép

Festést, a sírhalmok újrarendezését és erőteljesebb tisztítást igényelt az a hét első világháborús hősi sír, amelyet a hadisírgondozó szaktiszt javaslatára a napokban tettek rendbe Szekszárdon. Vén Csaba, a Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda vezetője arról tájékoztatott, hogy számukra fontos volt és a jövőben is az marad, hogy a megyében lévő hősi sírok méltó állapotban legyenek. Ezért az iroda állományának tagjai és a 69. Horváth József Területvédelmi Zászlóalj katonái vettek részt a munkában. A megtisztított sírok között van olyan, amelyben jelenleg is ott nyugszik a háborúban, vagy később a sebesülése következtében meghalt katona, és van, amelyik csak az emlékét őrzi.

Mint megtudtuk, Tolna megyében viszonylag jó állapotban vannak az első és második világháborús emlékművek, hősi parcellák. Általánosságban azonban elmondható, hogy az első világégésben elesettek sírjait sokszor nincs, aki gondozná, ez részben például a németek kitelepítésének, illetve a rokonok kihalásának a következménye. Akad azonban példa az ellenkezőjére is. Az elmúlt hetekben újult meg az egyik hadisír, a még élő unokának köszönhetően. A második világháborús sírokat illetően pedig kiderült, hogy a kilencvenes évekig a csendes ellenállás része volt ezek karban tartása, mára azonban ez megváltozott, kihalt az a generáció, amely ezt fontosnak tartotta. A Magyar Honvédség azonban feladatának tartja a hősi sírok gondozását ezért a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum rendszeresen ír ki pályázatot, amelyek rendelkezésre bocsájtják a szükséges forrásokat.

Szekszárdon, az alsóvárosi temetőben nemrégiben így szépült meg az első világháborús hősi parcella is. Erre egyébként leginkább azokon a településeken nyílik lehetőség, ahol az önkormányzat vagy az egyház is szívén viseli a háborúkban elesettek emlékének őrzését.

Borítókép: megemlékezést is tartottak a rendbe tett síroknál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában