magyar véradók napja

2019.11.27. 16:20

Vérükkel segítenek ismeretlen embertársaikon

Varga Szilvia

Fotó: Varga Szilvia

A magyar véradók napja alkalmából köszöntötte a többszörös véradókat a Szent Lukács Kórház kápolnájában a Magyar Vöröskereszt Tolna Megyei és Dombóvár Városi Szervezete pénteken este. Az oklevelek és ajándékok átadása előtt a Szent Orsolya Iskolaközpont tanulói adtak műsort. A közel hatvan aktív véradót Gulyás Katalin, a Vöröskereszt megyei igazgatója köszöntötte.

Dr. Kiss Mária a Magyar Vöröskereszt Tolna Megyei alelnöke elmondta, hogy nyolcvan éve vesz részt a szervezet a térítésmentes véradás szervezésében és 1993 óta az Országos Vérellátó Szolgálattal együttműködve végzik ezt a fontos feladatot. 1954. november 27-én adományoztak először kitüntetéseket többszörös véradóknak.

– A véradás a segítségnyújtás legszebb módja. Emberek millió köszönhetik gyógyulásukat olyan embertársaiknak, akikkel soha nem találkoztak, akik ellenszolgáltatás nélkül, önként segítettek – osztotta meg gondolatait a véradók áldozatos tevékenységéről.

Kerényi Zsolt alpolgármester köszöntőjében kiemelte, hogy örömmel támogatta a városvezetés a rendezvényt. Így fogalmazott: szerencsésnek mondhatom magam, hogy vér­adóvá váltam. Édesapám orvos volt, és amikor nagykorúak lettünk testvéreimmel, természetes volt, hogy segítünk másokon. A Szent Orsolya Iskolaközpont vezetőjeként fontosnak tartom, hogy az oktatási intézményben is példát mutassunk a diákoknak e tekintetben is. Minden évben két alkalommal véradást szerveznek, ahol a nemes cselekedetről testközelben szerezhetnek tapasztalatot tanítványaink. Varga Szilvia

A kórház is köszöni

Dr. Kerekes László, a kórház igazgatója a betegek nevében köszönte meg az önzetlen segítséget. Dr. Szabó Judit főorvos szintén a köszönet hangján szólt a jelenlévőkhöz és kollégáihoz, akik sokszor erőn felül teljesítenek. Elmondta, hogy évi 2000-2300 véradás történik Dombóváron, amelyből a kórház felhasználása 1000-1100 egység, a többi vérkészítmény az ország más területein kerül felhasználásra.

Borítóképünkön: Gulyás Katalin köszöntötte a véradókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában