szociális célú tüzelőanyag

2019.12.05. 14:00

A legtöbb helyen idén odaér a tűzifa

A helyi önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatásáról még a nyáron döntött a kormány. Idén – az átcsoportosításoknak köszönhetően – ötmilliárd forint támogatást biztosítottak. Ez egymilliárddal több, mint egy évvel korábban. Az ötezer főnél kisebb települések önkormányzatai adhattak be pályázatot tűzifára a Belügyminisztériumhoz.

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

Egy átlagos családi ház kifűtéséhez, ha nem nagyon kemény a tél, akkor nagyjából hat köbméter fa kell. Mivel egy köbméter fa ára 30 ezer forint körül van, egy téli szezon még mindig majd kétszázezres tétel egy családnak, ami sokak számára komoly teher, ezért az az egy, esetenként két köbméternyi tüzelő is nagy segítség azoknak, akiknek kevés a havi bevételük.

A Belügyminisztérium által meghirdetett szociálistüzelőanyag-pályázaton az idén 2255 önkormányzat nyert. A támogatásra az ötezer lakosúnál kisebb települések pályázhattak. A hátrányos helyzetű térségekben lévő önkormányzatoknak nem kell önrészt fizetniük, a többinek pedig köbméterenként ezer forint plusz áfa önrészt kell biztosítani. A nyertes önkormányzatoknak a tűzifát a kormányhivatalok erdészeti igazgatóságai által nyilvántartott erdőgazdálkodóktól kell megvásárolniuk. Az önkormányzatoknak saját rendeletben kell szabályozni, hogy a tüzelőanyagot milyen módon osztják szét. A tűzifát legkésőbb február 15-éig kell kiszállítani.

Várdombon idén 63 köbméternyi fát nyert el az önkormányzat, mondta Simon Csaba polgármester. Ezen a héten szerdán lehet utoljára beadni az igényeket a rászorulóknak, majd a képviselők döntik el, mikortól szállítják ki a fát. A polgármester szerint, 1-1,5 köbméternyi fa minden rászorulónak jut, és arra is van lehetőség, hogy saját keretből – fakivágás, terület tisztítás – pótolják az igényeket.

Pörbölyön 43 köbméternyi tűzifát nyertek el az idén, mondta Sipos Lajos polgármester. A szociálisan rászoruló családoknak igyekeznek legalább két köbméternyit juttatni belőle. Terveik szerint még decemberben megkapja a tüzelni valót minden érintett család.

A megye egyik legszegényebb településén, Mucsiban 102 köbméternyi szociális tűzifát oszthatnak szét, kétszer annyit, mint tavaly, mondta Kövecses Patrik polgármester. A településen óriási az igény, mert nagyon sok a rászoruló család, tette hozzá. A szociális ügyintéző készíti elő a kérelmeket, amit majd az önkormányzati képviselők hagynak jóvá. Terveik szerint még az ünnepek előtt minden érintett családhoz eljuttatják a tűzifát.

Pári is a támogatásra szoruló falvak körébe tartozik, itt már meg is kapták a rászorulók a tüzelni valót. Glück Róbert polgármester elmondta, 78 köbméter fát nyertek, és egy-egy köbmétert kaptak a családok. Vannak, akiket el kellett utasítaniuk, de azt tervezik, hogy saját keretből segítenek rajtuk, tette hozzá a polgármester.

Kurdon, Csibrákon és Gyulajon is elbírálás alatt vannak a beadott kérelmek. Kurdon 84, Csibrákon 41, Gyulajon 100 köbméternyi tűzifát oszthatnak szét a szociálisan rászorulók között, mondta Horvátné Tóth Valéria körjegyző.

Több településen is elmondták, mivel az igény nagyobb, mint a szétosztandó fa, felvetődött, hogy összeszedhetnék a viharok által kidöntött fákat a környékbeli erdőkben. Az erdők tulajdonosai azonban elzárkóztak attól, hogy idegen menjen a területükre. Talán nem véletlen, hiszen télen sok eljárás indul falopás miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában