könyvbemutató

2019.12.08. 13:00

Az alsóvárosiak háborús emlékeit gyűjtötték össze a kötetben

Emlékezni-emlékeztetni, e szándékkal született a „Hősök voltak és áldozatok” című könyv, fogalmazott az egyik szerző, dr. Szabó Géza, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum főmuzeológusa kedden, a Babits Kulturális Központban, Szekszárdon.

Foray Nándor

Fotó: Mártonfai Dénes

Az I. világháború emléke sokáig élt az idősekben. Családi körben, disznóvágásokon, névnapokon is szűkebb körben mesélték a katonatörténeteiket. A százéves fotók, levelek nagy részét padlásokon, kamrákban rejtegették, mondta dr. Szabó Géza. Az alsóvárosiak, a szekszárdiak most elővették családi emlékeiket.

A „Hősök voltak és áldozatok” kötet számos szakmai elismerést kapott. A kiadványt életre hívó Alsóvárosi Egyesület tagjai szerették volna, ha átadhatják a város közösségének, mondta prof. Dr. Nagy Janka Teodóra szerző, a PTE KPVK tanára. A könyvát­adón megjelentek is megerősítették abban, hogy érdemes volt megírni.

Megrázó munkának tartja tipográfusa, Erky-Nagy Tibor, hisz a halálról szól, egy vesztes háborúról, mégis nagyon emberi, felemelő és hősies múltat elevenít meg.

Tálosi Zoltán, a Baka múzeum vezetője a világháború fegyverei közül elhozott egy Steyr-Mannlicher M95 puskát, egy Mauser C96 pisztolyt, egy Lakos-féle kézigránátot és egy orosz gázgránátot is.

Harmonikán játszott, háborús dalokat énekelt Ékes László író, és történetekkel idézte fel a Tolna megyei katonák hétköznapjait.

Elekes Eduárdné, az Alsóvárosi Egyesület alelnöke kiemelte, hogy a háború a teljes család tragédiája volt: az asszonyoknak a szőlőmunkában, szántóföldön is helyt kellett állniuk, míg a férfiak a frontokon harcoltak.

Ennyi, a városát szerető szekszárdi rég volt együtt, fejezte ki örömét Kovács Józsefné Lengyel Klára, az Alsóvárosi Egyesület elnöke. A programra a TIT Tolna megyei egyesületével közös szervezésben került sor.

Eszterbauer János családja is érintett

Miközben az I. világháborús kötet, a „Hősök voltak és áldozatok” gondolatiságából, érzéseiből, hangulatából adott ízelítőt a közösségi könyvbemutató, már a jövő terveiről is beszéltek, a készülő II. világháborús kötetről. Eszterbauer János szekszárdi borász máris nagyszámú családi dokumentummal járult hozzá ennek forrás­anyagához, és a jelenlévőket is erre buzdította. Talán jelképes is, hogy ő olvasta fel Bíró László tábori püspök összetartásra, felelősségtudatra és a kutatások, a könyvkiadás folytatására buzdító üzenetét.

Borítóképünkön: Nagy Janka Teodóra, Tálosi Zoltán, Erky-Nagy Tibor és Szabó Géza a könyvbemutatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában