interjú

2019.12.10. 07:00

Felemelő érzés, mikor szabadon engedelmeskedhetünk Istennek

Számos rendezvénnyel, főleg zenei programok, koncertek szervezésével nyitnak az egyházak a fiatalok felé. A szekszárdi metodista lelkipásztor, Gyurkó Donát Sámuel azt hangsúlyozza, hogy vigyázni kell az arányokra, nehogy a „buli” közepette háttérbe szoruljon, elvesszen Isten.

Wessely Gábor

20191201 Portré: Gyurkó Donát Sámuel metodista lelkész Szekszárdon koncertekkel nyitnak a fiatalok felé Wessely Gábor fotója Tolnai Népújság

Fotó: Wessely Gábor

– Hogyan lehet megszólítani, a hit felé terelgetni azokat a fiatalokat, akik csak hókuszpókusznak tekintik a vallást, akiknek ez nem tartozik az „érdeklődési körükbe”, akiknek már a szülei, de lehet, hogy a nagyszülei sem voltak hitgyakorlók?

– A Bibliából tudjuk – mondja Gyurkó Donát Sámuel –, hogy Isten az, aki megszólít. Mi, lelkipásztorok csak közvetítünk. Alapozunk Isten munkájára. Ha a hitkereső ember odafigyel Istenre, akkor nyitottá válik a másik ember felé. Érdekli, hogy az mit gondol az életről, a világról. Teljesen vallástalan közegből érkező fiatalok elkezdenek valamit keresni; az életük értelmét. Maga a keresés is már Isten hívása. Ha valaki nem keres, mert önelégült, mert megvan mindene, mindent elért, az a halál, az a vég. Mindezzel nem azt akarom mondani, hogy a lelkésznek semmi dolga, csak várnia kell, hogy bekopogjon hozzá, akit Isten küldött. Természetesen nyüzsögnünk kell, a gyülekezetbe tartozókkal és a hitkeresőkkel is foglalkozva, programokat szervezve. A fiatalok főként a zenén keresztül érhetők el, de vigyázni kell, hogy ne menjünk egy bizonyos szint alá. Ne vesszen el a keresztény üzenet! Ne az legyen, hogy szervezünk egy adventi játszóházat, egy karácsonyi koncertet, ahol remekül érezzük magunkat, meghitt a hangulat, csak épp Jézusról nem esik egy árva szó sem.

– De úgy tűnik, minden igyekezet ellenére csökken a hívek száma…

– Ez egy sajnálatos európai helyzet. A világ egészét tekintve dinamikusan növekszik a keresztények száma.

– Azon belül a metodistáké?

– A metodista mozgalom a reformáció új ágaként jött létre a XVIII. századi Angliában. A metodisták: módszereskedők. Hiszünk a hit egyfajta módszerében, gyakorlatában. A három alapvető hitgyakorló módszerünk: Kerüld a rosszat! Cselekedd a jót! Élj az Isten kegyelmével! Szépen gyarapodott az egyház az évek, évszázadok során, de köztudott, hogy szerteágazódott, részekre szakadt. Az Egyesült Metodista Egyházhoz jelenleg körülbelül tízmillió hívő tartozik világszerte, főleg az USA-ban, Afrikában és Délkelet-Ázsiában. Magyarországon mintegy 2000–2500 metodista van, igehirdetés 41 helyen folyik. A magyarok, 14 másik országgal együtt a svájci püspökhöz, dr. Patrick Streiffhez tartoznak. Tolna megyében három helyen vagyunk jelen: Szekszárdon, Györkönyben és Nagydorogon. Érdekesség, hogy a szekszárdi gyülekezetet a szüleim indították 1991-ben, és ők építtették az imaházat is. Én 2015-ben kezdtem itt a szolgálatot. A gyülekezet 27 tagú. Természetesen a gyerekekkel is foglalkozunk. Öt szekszárdi iskolában és a györkönyi óvodában tartok hitoktatást. Emellett vezetem a Magyarországi Metodista Egyház ifjúsági munkáját, aminek része évi öt tábor megszervezése.

– Könnyű volt ilyen szülői háttérrel lelkipásztorrá válni?

– Mindenkinek saját útja van, melyen saját elhívást követően indul el. Az iparosok folytathatják apjuk mesterségét, különösebb elkötelezettség nélkül is, ha nincs jobb ötletük. De én nem élhetek abból, hogy apám is lelkész volt. Középiskolás koromban már nagyon untam az istentiszteletekre járást, mindig az utolsó sorba ültem, nem nagyon kötött le a dolog, de egyszer, egy prédikációnál felfigyeltem, hogy ez rólam szól, nekem szól. Felemelő érzés volt megtapasztalni, hogy Isten hív, és én szabadon tudok engedelmeskedni.

– Milyen a jó lelkész?

– Pótolható. Az végez jó munkát, aki olyan gyülekezetet épít, amely nélküle is működőképes. Hitelesen élve és dolgozva kell hitelesen élő és dolgozó emberek közösségét kialakítani. Az elsődleges missziói körünk a család. Ha én hiteles vagyok a családom előtt, akkor hiteles leszek a gyülekezetem előtt, és az egész világ számára. Ha nem vagyok hiteles a feleségem szemében, akkor borul a dominó…

– A női lelkészek mennyire elfogadottak?

– Ugyanannyira, mint a férfiak, ha elkötelezetten közvetítik Isten igéjét. Magyarországon metodista volt az első, 1962-ben felszentelt lelkésznő: Wladár Antónia. A női elhívás különleges elhívás. A Bibliában férfiak a gyülekezetvezetők és előljárók. De változnak az idők. A népegyházakban már a teológiákra járó tanulók több mint fele nő. A metodistáknál még a férfiak vannak többségben.

– Mi motivál egy lelkipásztort?

– Engem az motivál, ha Isten munkájában részt vehetek. Például, ha az Isten által megérintett, korábban kezelhetetlen emberek hívővé, tanítvánnyá válásának folyamatát segíthetem. Vagy, ha olyan feladatot kapok – akár Szekszárdon, akár máshol –, ami nem könnyű, de érzem, hogy véghezvitelében számít rám a Teremtő.

Annak örül, ha segíthet az Istent keresőknek

Gyurkó Donát Sámuel 1988-ban született Pécsen. Édesapja, Gyurkó József, feleségével együtt, Györkönyben volt metodista lelkipásztor 1975-től. (Ott jött létre a legelső Tolna megyei metodista közösség, egy német nyelvű prédikátorral, 1922-ben.)

Később megalapították Gyurkóék a szekszárdi gyülekezetet és felépítették az imaházat, 1991-ben. Mindkét helyen tartottak istentiszteleteket 1996-ig. Aztán Nyíregyházán szolgáltak 2005-ig, majd Pécsen 2015-ig. Kisebbik fiuk ugyanabban az évben – apja nyugdíjba vonulásával egy időben – kezdte a szekszárdi szolgálatot. Idősebbik fiuk villamosmérnök.

Szekszárd fiatal metodista pásztora örül, ha segíthet az Istent keresőknek. Az utóbbi években egyharmadával nőtt a helyi kisegyház tagjainak száma. Bensőséges, családias a kapcsolatuk, támogatják egymást, és a gyerekekkel, a fiatalokkal is sokat foglalkoznak. Gyurkó Donát Sámuel házas, egy gyermeke van.

Borítókép: Gyurkó Donát Sámuel a szekszárdi metodista gyülekezeti teremben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában