visszatekintő

2019.12.25. 07:00

Fesztiválokkal indult a hónap – ez történt 2019 júniusában

Az év végéhez közeledve visszatekintünk 2019 főbb eseményeire, eredményeire, érdekességeire. Ehhez a Tolnai Népújság archívumát hívtuk segítségül, így adunk képet a lassan elmúló esztendőről. Ezúttal június van soron.

Hanol Erzsébet

Fotó: Mártonfai Dénes

Ahogy beköszöntött az első nyári hónap, rögvest egymást érték a különböző fesztiválok. Kezdésnek ott volt mindjárt a Pünkösdi Hal- és Vadünnep Szekszárdon, amely nem csak gasztronómiai különlegességeket kínált, hiszen a színpadi műsorokból sem volt hiány a több- napos rendezvény során. Pakson a XII. Országos Sillerfesztivált rendezték a hónap elején, amelyre több mint kétszáz bormintát neveztek a hazaiakon kívül Németországból, Szerbiából és Szlovákiából is. A Kávé, Bor és Pálinka Fesztivál pedig valóságos tömeget vonzott nemsokkal később a paksi Sárgödör térre. Nem véletlenül, hiszen amellett, hogy a poharakba kitűnő italok kerültek, a fellépőkre sem lehetett panasz.

Az olvasás is az egyik központi eleme volt ennek a hónapnak. Megyénk könyvtáraiban jó pár programmal várták az érdeklődőket a 90. Ünnepi Könyvhét alkalmából, míg Bonyhádon a hagyományos Völgységi Könyvfesztivált rendezték. Ott vehette át a Könyvtárért, Kultúráért díjat Kirchné Máté Réka.

Kábítószer-ellenes világnap Sötétvölgyben
Fotó: Makovics Kornél

A kánikula sem váratott magára túl sokáig, a tanévtől már ragyogó időben búcsúzhattak a diákok, no és persze a pedagógusok, akiket a hónap elején köszöntöttek. A pedagógusnap alkalmából több településen kitüntették az oktatás terén hosszú ideje kimagasló munkát végzőket. A Tolna Megye Talentuma elismerést öt fiatal vehette át idén: Stingli Zsuzsanna, Biró Botond, Angyal Réka, Eszéky Ottó és Szirányi Péter.

Palacsintarekord született Bonyhád-Majoson: 2500 kakaós palacsintából háromszáz méter hosszú kígyót készítettek
Fotó: Makovics Kornél

A tanév vége egyben azt is jelentette, hogy eljött a táborok időszaka, először rendeztek például honvédelmi tábort Szekszárdon, illetve többek között nyelvi és sport táborok is színesítették a kínálatot. Igazi családi kikapcsolódást jelentett ebben az évben is a Múzeumok Éjszakája. A különleges programok mellett a látogatók betekintést nyerhettek egy-egy kiállítóhely olyan szegletébe is, amely egyébként elzárt terület a számukra. Az sem volt mindennapi, hogy a Szekszárdi Törvényszéken interaktív perszimuláción vehettek részt az érdeklődők, amelyen egy benzinkúti rablás humorral fűszerezett tárgyalását láthatták. A Vár a megye – Tolna megyei értékek napja megyénk települései számára nyújtott bemutatkozási lehetőséget. A főző- és más szórakoztató versenyek mellett ekkor hirdették ki az új tolnaikumokat is, a simontornyai várat és a Tolnai Kékfestő Műhelyt. Nemcsak ennek, hanem a fogyatékkal élők Speciális Művészeti Fesztiváljának is a megyeszékhely adott otthont. Lengyelben pedig az Év Erdésze verseny országos döntőjét rendezték.

Idén először volt honvédelmi tábor Szekszárdon
Fotó: Makovics Kornél

A hőség mellett azért csapadékból is kijutott. Pontosabban a Somogyban lezúdult mennyiség Értényben okozott gondot, mivel a falut érintő patakon villámárvíz alakult ki. Nem ez volt az egyetlen hír a településről, írtunk ugyanis egy magára maradt, a hídon lakó kutyáról, amelyet kitartásuknak köszönhetően befogtak a Tamási Állatbarátok, és jó helyre vittek. Megemlékeztünk arról, hogy a szekszárdi sportcsarnok harminc éve nyitotta kapuit, és arról is beszámoltunk, hogy Paks II. területén elkezdődött az első felvonulási területek építése.

Az M6-os autópályán Paks térségében sajnálatos eset történt, egy huszonhárom éves paksi férfi az úttestre zuhant, és életét vesztette.

Megemlékezés a nemzeti összetartozás napján
Fotó: Mártonfai Dénes

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában