visszatekintő

2019.12.22. 07:00

Megrázó tragédia árnyékolta be 2019 márciusát Tolnában

Az év végéhez közeledve visszatekintünk 2019 főbb eseményeire, eredményeire, érdekességeire. Ehhez a Tolnai Népújság archívumát hívtuk segítségül, így adunk képet a lassan elmúló esztendőről. Ezúttal március van soron.

Hanol Erzsébet

Fotó: Makovics Kornél

Borzasztó tragédia rázta meg a megyét március elején. Egy tizenkilenc éves férfi megölt egy hatéves kislányt Szekszárdon. A gyermek holttestét a Patak utca mögötti patakmederben találták meg, az elkövető legalább hat ütést mért az áldozat fejére egy nagyobb tárggyal. A gyanúsítottat még aznap elfogták, kihallgatták, a férfi részleges beismerő vallomást tett.

Sajnos nem ez volt az egyetlen szomorú eset a hónapban. Pakson egy tűzeset követelt emberéletet, míg Cikón egy parasztház vált a tűz martalékává. Az ott lakók nem voltak otthon. Egy másik emberölési ügyben, amely még 2017-ben történt Tolnán, ebben a hónapban született jogerős ítélet. Az elkövetőt – aki szíven szúrta áldozatát – 7 év és 10 hónap börtönbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélték. Arról is beszámoltunk, hogy Tolna-Mözsön egy agresszív, nagy testű kutyától mentettek meg egy kisfiút és az édesapját a helyi polgárőrök.

Negyven tartalékos önkéntes tett esküt Szekszárdon Fotó: Mártonfai Dénes

Szerencsére azonban nem csak kékhírek töltötték meg az újságot márciusban. A hónap elején ünnepelte várossá válásának harmincadik évfordulóját Dunaföldvár. Az ünnepsorozat részeként adták át a város megújult piacterét, illetve nagyszabású gálán emlékeztek meg az évfordulóról. Pakson hazánk legnagyobb naperőművét avatták fel, Szekszárdon pedig harminc év kihagyás után volt ismét katonai eskütétel.

Pakson átadták az ország legnagyobb naperőművét Fotó: Makovics Kornél

Kocsis Imre Antal, Szekszárd egykori, ma a fővárosban élő 70 éves polgármestere az Élet-útjelzők életút-jelzőkkel című rendezvényre várta barátait, ismerőseit a Művészetek Házába. A találkozón énekkel, zenével színesített időutazáson engedett betekintést az életébe.

Márciusban ünnepeljük a nemzetközi nőnapot. Ehhez kapcsolódott, hogy több szervezet összefogásával figyelemfelhívó sétát szerveztek, amellyel az egészségügyi szűrések fontosságára irányították a figyelmet. A szekszárdi Szent József Iskolaközpontban az apák napját is megünnepelték. Gyermekeikkel közös, játékos programokkal készültek az édesapák számára, akik áldásban is részesültek.

Figyelemfelhívó séta a nőnaphoz kapcsolódóan Fotó: Makovics Kornél

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc március 15-i kitöréséről szinte minden településen megemlékeztek. Koszorúzásokkal, diákműsorokkal tisztelegtek a hősök emléke előtt, és több helyen elismeréseket is átadtak. Bonyhádon Szemcsuk István a Perczel-díjat vehette át, míg Pakson Molnár Imréné Ancika és Siklósi Mátyás a Tisztes Polgár címben részesült. A nemzeti ünnepen megyénkből ketten kaptak országos elismerést: a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje Polgári Tagozat kitüntetést vehette át Tóth Ferenc volt ország­gyűlési képviselő, valamint Takács Róbert bv. alezredes.

Mindenhol megemlékeztek a március 15-i forradalom hőseiről. Képünk Borjádon, a megyei ünnepségen készült Fotó: Mártonfai Dénes

Március 15-én ünnepeljük a Magyar Sajtó Napját is, ebből az alkalomból vehette át lapunk Nívódíját Balázs László, az Atomerőmű alapította Urántollat Hárfás Zsolt, az Atomtoll-díjat pedig Susán Janka kapta. Az elismerések sorát gyarapította Varga András kölesdi agrármérnök, akit Magyar Gabonatermesztésért Díjjal tüntették ki.

Az érdekességek közé tartozik egy váraljai testvérpár, Szösz Letícia és Csenge nem mindennapi lovastúrája. A két lány a Perzsa-öböl partján, az Al Wathba sivatagban tett meg százhatvan kilométert a President Cup nevű nemzetközi verseny résztvevőjeként.

Dunaföldváron 7020 tojással díszítettek egy fát
Fotó: Makovics Kornél

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában