partnertalálkozó

2019.12.03. 20:23

Megtartotta partnertalálkozóját a Tolnai Népújság

A Tolnai Népújság a Bodri Pincészetben tartotta hagyományos partnertalálkozóját. A rendezvény ezúttal is túlmutatott önmagán: hiszen a közönség nemcsak a NAV-val közös, idei TOP-os kiadvány bemutatójának lehetett tanúja, hanem az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és a Paks II. Zrt. támogatásával gazdasági fórumnak is résztvevője volt.

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

A vendégeket – önkormányzati-, hivatali vezetőket, cégvezetőket, intézmények, szervezetek vezetőit, munkatársait – a két házigazda, Lóczi Szidónia, a Mediaworks Hungary Zrt. Tolna és Baranya megyei üzletszervezési vezetője és Finta Viktor, a Tolnai Népújság főszerkesztője köszöntötte. A találkozó jelentőségét mutatja, hogy elfogadta a meghívást Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, Ács Rezső, Szekszárd polgármester, dr. Horváth Kálmán, Tolna megye kormánymegbízottja, Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke, Pekárik Géza, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója, dr. Lehőcz Regina, a Tolna Megyei Kormányhivatal főigazgatója és Fausztné Czirják Zsanett, a NAV Tolna Megyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatója.

Az előadások sorát Süli János nyitotta meg, a miniszter a Paks II. projekt aktualitásait tekintette át. Elmondta, hogy tíz évvel ezelőtt, azaz 2009-ben az Országgyűlés képviselőinek 95,4 százaléka támogatta az új blokkok létesítését:. A kormány részéről a szándék, az elkötelezettség továbbra is egyértelmű. A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a villamosenergia-igény mintegy harmadát évek óta importból fedezi az ország. A miniszter emlékeztetett: volt olyan időszak, amikor ez az arány elérte az 54 százalékot is. Hozzátette, hogy az itthon felhasznált áram további harmadát a Paksi Atomerőmű állítja elő. A hazai fogyasztást tekintve 2019 a rekordok éve volt. Idén januárban megdőlt a mindenkori legmagasabb rendszerterhelési érték, júniusban pedig a nyári fogyasztási csúcs is – fogalmazott a miniszter. Ezek oka egyebek mellett a lakóépületek, irodák mind gyakoribb klimatizálása. Süli János azt is elmondta, hogy az új atomerőmű létesítési engedélye iránti kérelmet jövő év június 30-ig nyújtja be a Paks II. Zrt. az Országos Atomenergia Hivatalhoz. Mint fogalmazott, továbbra is első a biztonság. Minderre többek között az is garancia, hogy a kérelem értékelésében nemzetközi szakértők is részt vesznek majd.

Az európai gyakorlatnak és a nukleáris biztonsági előírásoknak megfelelően módosíthatják az atomerőművel kapcsolatos területelőkészítési munkákat is szabályozó kormányrendeletet – tette hozzá. Mindez nem hoz enyhítést, előírásokat, követelményeket nem módosít, és a hatóság felügyeleti jogosítványai nem változnak. A módosítás egyedüli célja, hogy a telephelyen az előkészítő földmunkák korábban megkezdődhessenek. A miniszter egyértelművé tette: bármiféle létesítési tevékenység továbbra is csak a létesítési engedély megszerzését követően indítható meg.

A Medináról érkezett Szabó Dávid kulturált, lírai éneke és gitárjátéka után Pekárik Géza vetítéssel egybekötve részletezte a Paks I. előtt álló kihívásokat, az erőmű jelenére és jövőjére vonatkozó tudnivalókat. Mint kijelentette, a nukleáris alapú villamos­energia-termelésnek nemcsak jelene, hanem jövője is van. Ez így van akkor is, ha a villamos energiával kapcsolatban a fogyasztók nemcsak ár – és ellátásbiztonsági, hanem környezetvédelmi kérdéseket is megfogalmaznak. Az atomerőműben termelt villamosenergia mindhárom tényezőnek, úgy mint követelménynek képes megfelelni. Mint ilyen, az emberiség számára hosszú távon biztos forrás. Az erőmű technikailag, technológiailag felkészült állapotban van arra nézve, hogy a nukleáris alapú villamosenergia-termelés zavartalanul működjön. Viszont kihívást jelent a megfelelő képzettségekkel, képességekkel és felkészítéssel bíró üzemeltető személyzet hosszú távú biztosítása. Adódik ez nem utolsósorban abból, hogy az új generációnak a korábbihoz képest más az érdeklődése, beállítódása, ami ugyan nem probléma, de számolni kell vele. Ilyen feltételek mellett kell elvégezni a felkészítést az üzemeltetésre, illetve részben magát a létesítményt olyanná tenni, hogy megfeleljen ezen generáció igényeinek.

A rendezvény – stílszerűen szólva – paksi blokkját az atomerőművet bemutató kisfilm zárta. Az alkotás látványosan, közérthetően magyarázta el a nukleáris energia hasznosítását, az erőműben zajló folyamatokat.

Ugyancsak a látványos jelző illik a szekszárdi Iberican Táncegyesület legidősebb korcsoportja bemutatkozására. Hacsa Mónika egyesületi elnök, koreográfus csapata vérpezsdítő ritmusra ropta a táncot.

Fausztné Czirják Zsanett előadása valamennyi partnertalálkozó részét képezi. Az összegzés most sem maradt el, ám miután az igazgató torkgyulladással küszködött, Görgei Zsolt ellenőrzési igazgatóhelyettes lépett a mikrofonhoz. Bemutatta, hogy a TOP 100 adózók listáját a megyében – értelemszerűen – az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezeti. A második helyezett nem járult hozzá nevének felfedéséhez. A harmadik helyezett igen, ez a cég nem más, mint a Hőgyészi Agrokémia. A negyedik helyezett ugyancsak névtelenséget kért, az ötödik helyezett a Samsonite-Hungária Kft.

A megye gazdasági társaságai tavaly 983,7 milliárd forintos nettó árbevételt értek el, ami 1,9 százalékkal – 17,8 milliárd forinttal – haladta meg az előző éves adatot. A vállalkozások adózás előtti eredménye az előző évi visszaesést követően erőteljesen növekedett. A gazdálkodók a bevallásaikban közel 65 milliárd forint adózás előtti eredményt tüntettek fel, ami rendkívüli, 33,8 százalékos bővülést jelent. A TOP 100-as vállalkozásokat tekintve a statisztikai állományi létszám négy százalékkal, míg a bérköltség 13,9 százalékkal növekedett az előző esztendőhöz képest. Ezen cégek egyébként 13558 embert alkalmaztak, ez a létszám a térségi társas vállalkozások által foglalkoztatottak mintegy negyvennégy százalékát tette ki. A bérköltség közel hatvankét százalékát ugyancsak ezek a vállalkozások fizették. Térségi megosztás szerint a TOP 100-ba legtöbben, harminchatan a Szekszárdi járásból kerültek, húszan pedig a Paksi járásból. A gazdálkodó szervek kiváló teljesítményeinek köszönhetően növekedtek az adóbevételek, több mint 2 százalékkal, összegszerűen ez 154 milliárd forintot jelent.

Az Iberican Táncegyesület újabb fellépése után a vendégek ajándékként átvehették a Tolnai Népújság legfrissebb, a nyomdából nemrégiben érkezett szakácskönyvét, ami mellé egy palack ugyancsak friss, top kategóriás rozébor is került. Idén – a partnerség jegyében – a házigazda Bodri Pince 2019-es Bodri Rozi-ja lett a Tolnai Népújság bora. Bodri István ismertette, hogy ez a száraz rozébor a virágmintás család legnépszerűbb tagja. Frissessége, üdesége, málna jegyekben gazdag zamata 6-8 Celsius fokon teljesedik ki.

Szabó Dávid újabb fellépése után Fehérvári Tamás mondott pohárköszöntőt. Emelte poharát a megye előrehaladását segítő személyekre, megköszönte a gazdasági élet szereplőinek értékes munkáját, és mindenkinek sok sikert kívánt az elkövetkező évre. – Hajrá, Tolna megye! – zárta mondandóját a Tolna Megyei Közgyűlés nemrégiben újraválasztott elnöke. A partnertalálkozó ezt követően fehér asztalnál, finom étkek mellett kötetlen beszélgetésekkel folytatódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában