Török Ádám

2019.12.18. 17:30

Mini-Woodstockot csinált itthon a Mini együttes az LGT-vel

Török Ádámmal, az egykori Mini dzsessz-rock együttes énekesével beszélgetett dr. Csatári Bence rocktörténész a Wosinsky Mór Megyei Múzeum könyvtárában.

Foray Nándor

Fotó: Mártonfai Dénes

Török a Mini, valamint a rockzene fénykorát elevenítette fel, amikor őt egész nap a leányzók hajkurászták, együttese koncertjére meg kedd este is tömegek mentek el. A sikerekre persze árnyékot vetett a Kádár-diktatúra.

A beszélgetés elején Török Ádám hálával visszatekintve idézte meg Radics Béla (1946–1982), a Sakk-Matt együttes szólógitárosának alakját. Ő vitte ide-oda a Mini-tagokat, az ő meghívásának köszönhetően futottak be 1969-ben, egy nagy bulival. 1969 a híres woodstocki nyár éve, ekkor zajlott a nevezetes hippifesztivál.

A korszellem Magyarországra is elért, Törökék is megadták a módját: minden második nap jött a tapolcai rendőrség, mesélte. 1972-es Gőzhajó című számuk hatalmas sikert jelentett. Török írta, több részből álló, összetett dal, valamiért mégis óriási sláger lett.

Török Ádám beszámolt egykori rajongótáboruk létszámairól is. Például az Ifiparkban adott koncertjüket kedden este is négy-ötezer ember nézte meg, amihez hasonló jelenség ma már elképzelhetetlen. Lengyelországban körülbelül kétszázötven koncertet adtak nyolc év alatt. Ennek hátterében az áll, hogy Lengyelországban a dzsesszzene nagyon ment, a Mini pedig a dzsesszt keverte a rockkal. Az Illés is vitte őket turnézni, az LGT-vel is utaztak, utóbbival egy mini-Woodstockot csináltak a Tabánban, fogalmazott. Az 1970-es évek elején a Mini volt a legnépszerűbb zenekar.

Ugyanakkor a Kádár-hatalomnak is szemet szúrt az együttes, noha nem egy szövegközpontú bandáról van szó. Dr. Csatári Bence rocktörténész felhívta a figyelmet, hogy tucatnyi ügynök jelentett róluk, Török Ádám énekest ekként jellemezték: rosszindulatú, önfejű, akaratos, krakéler. Olyan vád is érte, hogy veri saját zenésztársait. – Verekedős voltam, de zenésztársamat soha nem vertem meg – jelentette ki Török. A szintén ismert Piramis együttes egyik tagjával azonban összebalhézott 1976 szeptemberében. Ám ez egyszeri alkalom volt: általában elismert mindenkit, aki jó volt, és jóban is volt velük, állítja.

1973. március 13-án Török Ádám énekest elvitte a rendőrség arra hivatkozva, hogy március 15-re felfordulást tervezett. A lemezgyár ezzel párhuzamosan 1977-ig nem akart velük szerződést kötni. Erdős Péter menedzser nyomására végül kommerszebb irányba ment és új szövegvilágot kapott a Mini. Az 1980-as koncertlemezük viszont áramhiány következtében pocsék lett.

Nagyon színvonalasak ellenben Bartók Béla-feldolgozásaik; ezek a kiadványok Olaszországban, Németországban is kaphatók, mondta Török Ádám, aki azt is elárulta, hogy jövő év március 11-én életműkoncertje lesz a Budapest Kongresszusi Központban.

A siker titka a jó kinézet volt

A rock- és a beatzene alapvetése, hogy jól kell kinézni. Török elismeri, hogy nem volt képzett, profi zenész, autodidakta módon tanult, de a hallása nem rossz. Radicsék sokkal jobban játszottak, de mi jobban néztünk ki – tárta fel sikerük titkát. A lányok ugyanis elvitték koncertre a barátjukat is. Török újra meg újra hangsúlyozta a nők körében aratott népszerűségét. Marha nagy csajozók voltunk, szögezte le. De mikor Erdős női énekeseket akart beszuszakolni az együttesbe, azt nem engedte.

Borítókép: Török Ádám, az egykori Mini dzsessz-rock együttes énekese a Wosinsky Mór Megyei Múzeum könyvtárában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában