visszatekintő

2019.12.26. 07:00

Programdömping volt a jellemző – ez történt 2019 júliusában

Az év végéhez közeledve visszatekintünk 2019 főbb eseményeire, eredményeire, érdekességeire. Ehhez a Tolnai Népújság archívumát hívtuk segítségül, így adunk képet a lassan elmúló esztendőről. Ezúttal július van soron.

Hanol Erzsébet

20190728 , Szekszárd , Szekszárdon elstartolt a két napos 45. Gemenc Nagydíj biciglis futam fotós: Makovics Kornél Tolnai Népújság

Fotó: Makovics Kornél

Egymást érték a szabadtéri rendezvények a nyár folyamán. Első júliusi lapszámunkban írtunk például a felsőnánai elszármazottak találkozójáról, amelyet először rendeztek meg idén, és a szakályi Kaposmenti Fiatalok Találkozójáról is, ami viszont már a harminckilencedik volt a sorban. Nagymányokon Pityóka, Bátán Keszeg, Kisvejkén Kajszis fesztivál volt. Alsónyéken nyolc ország delegációját fogadták az „Európa a Polgárokért Nemzetközi Fórumon”, amely a NyékFeszt elnevezésű rendezvény része volt. Bogyiszlón, Sióagárdon és Kisszékelyben idén sem maradt el a hagyományos aratónap. Pincehelyen, illetve Zombán is rendeztek fogathajtó versenyt júliusban.

Sióagárdon is rendeztek aratónapot. Fotó: Mártonfai Dénes

Persze a városok sem maradtak le a programdömpingben. Bátaszéken a Város Napján emlékeztek meg a település alapításának 877., várossá avatásának 24. évfordulójáról. Elismeréseket adtak át ez alkalomból, kiállítás nyílt és koncertek szórakoztatták a közönséget.

Simontornya huszonnégy éve lett város, ahol szintén önkormányzati díjak átadásával, színes színpadi programokkal ünnepeltek.

Ötven koncert volt a paksi Gastroblues Fesztiválon. Fotó: Molnár Gyula

Pakson Nemzetközi Gastroblues Fesztivált rendeztek a hónap elején, amely öt helyszínen, ötven koncerttel tisztelgett a Woodstock fesztivál ötvenedik évfordulója előtt. Július végén aztán Duna-átúszásra várták a vállalkozó kedvűeket, és százhatvanhat induló teljesítette a túlparti strand és a Duna-korzó közötti távot.

Pakson 166-an vállalták, hogy átússzák a Dunát. Fotó: Molnár Gyula

Nemsokkal ezt megelőzően a Nemzetközi Duna-túra egyik állomása volt az atomváros. A világ egyik leghosszabb, legrégebbi vízitúrája ez, ugyanis 2455 kilométeres a táv, és 1956-ban szervezték az elsőt. És még mindig a Duna: megépült a Beszédes József Vízitúra Sportklub új csónakháza Dunaföldváron, miután az előző létesítmény tavaly tűz martalékává vált. Júliusban rendezték a 45. Alisca Bau Gemenc Nagydíjat, amelynek mezőnye a megye több pontján feltűnt.

A Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán száznegyvenkilencen vették át az oklevelüket. Sokan viszont még csak a felvételi miatt izgulhattak. Júliusban hirdették ki a felsőoktatási intézmények ponthatárait, eldőlt a továbbtanulás kérdése. A szekszárdi karon az óvodapedagógus alapszak volt a legnépszerűbb.

Megrendezték a Mészöly Miklós Irodalmi Magasiskolát. Fotó: Makovics Kornél

Sajnos sok baleset jellemezte a hónapot, és ezek között több halálos kimenetelű is volt. Kölesd külterületén egy férfi traktorral borult az út menti tóba, és vesztette életét. Néhány nappal később a 61-es úton, Nagykónyi közelében egy nyitott tetejű autó kamionnal ütközött, négy utasa közül két nő – akik nem voltak bekötve – kirepültek az autóból, és meghaltak. Zomba közelében egy motoros lelte halálát, miután az emelkedőn felfelé haladva egy keréken előzött meg több kocsit, majd elvesztette uralmát a jármű fölött, és egy reklámtáblának ütközött.

Országos Speciális Művészeti Fesztivál volt Szekszárdon. Fotó: Makovics Kornél

Gyászhír érte szerkesztőségünket is. Hetvenéves korában, tragikus hirtelenséggel elhunyt Gottvald Károly, a Tolnai Népújság fotóriportere. Törő Péter, Szakály polgármesterének lemondása szintén a hónap krónikájához tartozik. Írtunk egy igazi fecskebarátról, a Tamásiban élő Mátics Ferencről is. Háza falán háromszáz műfészek sorakozik, menedéket adva sok-sok fecskecsaládnak.

Borítóképünkön: Megszenvedtek a Gemenc Nagydíj versenyzői, mire a nagy melegben a szekszárdi Kálvária-dombra feltekertek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában