meleg étel

2019.12.16. 20:00

Sokaknak jut meleg étel az ünnep alatt

Az ünnepek idején megyeszerte számos településen kínálnak meleg ételt a rászorulóknak. Ennél többet is kínálnak, jó szót, gondoskodást. Az étel hozadéka ugyanis, azon túl, hogy jól lakunk vele, az emberi kapcsolatokban is megmutatkozik.

Munkatársainktól

2019.12.16 Szekszárd, A szekszárdi hajléktalan szállóban ebédet osztottak a rászorulóknak. fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Idén is gulyáslevessel, túrós batyuval, mézeskaláccsal és szaloncukorral kedveskedtek a rászorulóknak hétfő délben, a szekszárdi hajléktalanszállón. Az ötven főre készített menüt a Szekszárdi SZC Vendéglátó Szakképző Iskolájának diákjai és tanárai készítették el.

Nem ez az egyetlen ételosztás az ünnepek idején a megyeszékhelyen. December 27-én a Szent György Lovagrend Tolna megyei priorátusának lovagjai kínálnak 12-13 órától meleg ételt a rászorulóknak a Garay téren. A szervezők kétszázötven-háromszáz adaggal készülnek. Nemcsak a hajléktalanokat, szegénységben élőket várják, hanem azokat is, akik magányosan töltik az ünnepeket, és egy kis gondoskodásra, jó szóra vágynak. A NAV szekszárdi, központi ügyfélszolgálatán pedig teával, aprósüteménnyel, kis ajándékkal megvendégelik az ügyfeleket december 23-án a dolgozók.

A simontornyai városvezetés kétszáz adag étel főzését tervezi december 23-ára, tájékoztatott Torma József polgármester. Ez halászlét, túrós csuszát, gyümölcsöt és szaloncukrot jelent majd. Az akciót egy hónapja szervezik, a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal és a Gondozási Központtal közösen. Családok, idősek egyaránt részesülnek a segítségből. Egy táblázatba írták össze a támogatni kívánt rászorulók nevét, akik között vannak, akik bentlakásban, vannak, akik nappali ellátásban jutnak az ételhez. Akik otthon lesznek, azoknak a támogató szolgálat házhoz viszi az ételhordót. Van továbbá egy középület oldalában elhelyezett ételdoboz, ebbe a kétszázból 30-40 adag étel kerülhet.

Bonyhádon már három alkalommal belekóstolhatott a jóba a közönség a helyi Pór Apát Alapítványnak köszönhetően. Horváth Klára kuratóriumi elnök elmondta, hogy a maguk mögött hagyott három adventi hétvégén kétszáz-kétszáz adag pulykarizottót, csilis babot, valamint pusztapörköltet kínáltak gyertyagyújtás után a Kaszinó kertben minden jelenlévőnek. A pályázati forrás felhasználásával megvalósuló étel osztás ugyan alapvetően a rendezvények résztvevőinek éhét kívánja csillapítani; de eddig is és ezután is bárki kapott és kaphat egy-egy szép adagot a finomságokból, melyek a Ti-To Ételbár munkatársainak szakácsművészetét dicsérik. Nem elhanyagolható szempont, hogy a szervezők ügyelnek a részletekre: az adagok kiporciózása egy faházban zajlik, két makulátlanul tiszta üstből, s újabb ráadás, hogy az ennivaló nem műanyag, hanem kiváló minőségű papír tányérba kerül.

A negyedik gyertya meggyújtásakor, tehát december 21-én, vasárnap 19 órától ismét kellemes illatok töltik be a teret, ez alkalommal székelykáposzta lesz a menü. A test táplálása fontos, sőt, szükséges, de miután nemcsak kenyérrel élünk, Horváth Klára azt vallja: az étel hozadéka, azon túl, hogy jól lakunk vele, az emberi kapcsolatokban is megmutatkozik. Hiszen a téren is megfigyelhető volt, hogy falatozás közben szóba elegyedtek egymással az emberek és együtt érezték át a közösség és az ünnep élményét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában