kiskertész

2019.12.13. 09:30

Télen kevesebb vizet igényelnek a szobanövényeink

Mauthner Ilona

Fotó: Shutterstock

A szobanövények gondozására az év minden napján oda kell figyelni, így télen is vannak olyan alapszabályok, amelyeket be kell tartanunk ahhoz, hogy a kedvenceink a hidegebb hónapokat is túléljék a lakásban. Teljesen másként kell öntözni a cserepes virágokat télen, mint nyáron. Egyrészt a hőmérséklet, másrészt a növények „pihenős” periódusa miatt.

Fontos szabály, hogy szellőztetéskor ne nyissunk a növényre ablakot, a szobanövények ugyanis általában 18-20 fok környékén érzik jól magukat télen. Ráadásul a hirtelen hőmérséklet-változást egyetlen növény sem viseli el, így a szoba téli szellőztetésének idejére menekítsük őket védett helyre. Ha mégis megcsapja a növények leveleit a hideg, akkor azt sárgulással és száradással adják majd tudtunkra.

Télen a szobanövények többsége takaréklángra állítja életfunkcióit, kevesebb oxigént termelnek, és több szén-dioxidot bocsátanak ki. Ilyenkor ne öntözzük túl őket, és bánjunk takarékosan a vízzel, mert ha túl sokat kapnak, az kimozdítaná virágainkat a téli állapotukból. Ha mégis több vizet kapnak a kelleténél, akkor nyugalmi állapotban lévő gyökereik rothadásnak indulnak, és tavaszra elpusztul az egész növényünk.

Lámpafénnyel nem pótolhatjuk a növényeknek járó természetes fényt, az ilyen mesterséges fényt ugyanis nem tudják hasznosítani. Ezért muszáj némi természetes világosságot is juttatnunk a növények számára az életfolyamataik fenntartásához.

Más a helyzet a télen virágzó növényeinkkel, így a mikulásvirágot vagy a karácsonyi kaktuszt gyakrabban kell öntözni a virágzásaik kezdetén. A mikulásvirág legjobban a 15-20 fokos szobát szereti. A növény a melegebb helyen hamar kiszáradhat. Ha kaspóban tartjuk a mikulásvirágot, ügyeljünk rá, hogy a cserép alatt ne legyen pangó víz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában