ellenőrzés

2020.01.29. 11:30

A kéményseprő megy ingyen, de hívni kell

Három éve január 1-én megváltozott a kéményseprés addigi rendje. A magánszemélyek számára a szolgáltatás ingyenes lett, és a katasztrófavédelem végzi, míg a vállalkozók, gazdálkodó szervezetek részére az ellátást a szolgáltató cégek teljesítik. Megyénkben ezt a feladatot több másik szolgáltató mellett a szekszárdi székhelyű Caminus Kft. végzi. A vállalkozók közül sokan még mindig nem rendelkeznek hiteles tanúsítvánnyal.

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

A családi házban élők nem kapnak értesítést a kéményellenőrzésről. A kéményseprő az ingatlantulajdonos kezdeményezésére érkezik, és végzi el a feladatát.

– Az egylakásos épületek, jellemzően a családi házak tulajdonosai a nekik leginkább megfelelő időpontra maguk kezdeményezhetik a kéményseprést – mondta Boros Brigitta főhadnagy, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. Az időpontkérés menete a következő: aki az online ügyintézést választja, a www.kemenysepres.hu honlapon előre megadhat két-három, kéményellenőrzésre megfelelő napot, ebben az esetben a kéményseprők telefonon felveszik vele a kapcsolatot, és közösen megállapodnak az ellenőrzés pontos dátumáról. Akik a telefonos ügyintézést kedvelik, ők a 70/658-1425-ös, normál díjszabású számot hívják. Emellett fordulhatnak a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezetéhez is az érdeklődők e-mailben, a levelet a [email protected] címre küldve, illetve személyesen, ügyfélfogadási időben, naponta 8 és 14 óra között Szekszárdon, a Mikes utca 16-22. alatt.

Boros Brigitta elmondta, Tolna megyében jók a tapasztalatok. A rendszeres és széleskörű tájékoztatásnak, valamint a szolgáltatás ingyenessé válásának köszönhetően a lakosság megértette, hogy kéményeinek vizsgálata saját, jól felfogott érdekük. A családi házakban a jogszabály szerint nem kötelező a szolgáltatás, tehát nincs következménye, ha valaki nem él az ingyenes kéményellenőrzés lehetőségével. A társasházak esetében azonban más a helyzet. Ide a kéményseprő előzetes értesítést követően érkezik. Ha a megjelölt időpontban nem tudja elvégezni a szolgáltatást, egy értesítőt hagy a tulajdonosnak, aki ebben az esetben kérhet egy számára megfelelő időpontot.

A szekszárdi székhelyű Caminus Tüzeléstechnikai Kft. továbbra is szolgáltatóként végzi a munkáját, de hozzájuk csak az egyéni vállalkozók, gazdasági társaságok, telephelyek székhelyei, egyesületek, cégek tartoznak, mondta Huszár Tibor szaktanácsadó.

Jogszabály írja elő, hogy gáz-, (kétévente) vagy szilárd tüzelés (évente) esetén milyen gyakran kötelező az ellenőrzés. Ha a telephely ellenőrzést kap, és hiányzik a tanúsítvány, amikor ezt számon kérik, és ha lejárt a határidő, büntetést kap a cég. A Caminusnál figyelik a ciklusidő lejártát, előre figyelmeztetik az érintetteket erről.

Még mindig vitát kavar az is, ha egy emeletes házban, családi házban működik egy-egy vállalkozás. Például a családi ház egyik szobája fodrászatnak vagy kisboltnak van kialakítva, vagy egy társasház ötödik emeletén egy ügyvédi iroda, illetve könyvelés működik. A társasházakban bejelentett vállalkozások a katasztrófavédelemhez tartoznak. Ők állítják ki számukra a szükséges tanúsítványt, mely természetesen már nem ingyenes.

Csak a megfelelő helyre felszerelt érzékelő segíthet életet menteni

Sok helyen ugyan van szén-monoxid-érzékelő, ám azt nem mindig az előírások szerint használják. Előfordult, hogy egy-egy baleset helyszínén a padlón, a fal tövében vagy az éjjeliszekrényen találták meg azt a tűzoltók. Sokan összetévesztik a szén-monoxidot és a szén-dioxidot, ami azért okoz problémát, mert míg az előbbi a levegőnél kicsit könnyebb, így a légtér felső részét tölti ki, addig a szén-dioxid másfélszer nehezebb a levegőnél, és a padló közelében gyűlik össze. Ez utóbbi gáz is képes halált okozni, azonban a szén-monoxid-érzékelő nem alkalmas a kimutatására. Csak a megfelelően telepített érzékelő tudja betölteni funkcióját. A szerkezetet a légtér felső részébe, a belégzési magasság fölé kell elhelyezni.

Borítóképünk archív felvétel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában