utcanevek

2020.01.22. 11:30

Sok az azonos utcanév Tolnán a Mözzsel való egyesülés óta

Időről időre felmerül a tolnai és a mözsi lakosság körében az azonos utcanevek miatti probléma. A kialakult helyzet megváltoztatása azonban jóval nagyobb kellemetlenséget okozna a lakosságnak, mint a jelenlegi állapot.

Steinbach Zsolt

Fotó: Makovics Kornél

Kevés olyan város lehet az országban – Budapestet kivéve –, ahol egy településen belül annyi azonos nevű utca van, mint Tolnán. Ez a helyzet a két település egyesítése miatt állt elő. 1989-ben az addig két különálló, ám egybeépült település közösen városi rangot kapott, Mözs Tolna településrésze lett.

A „párhuzamos” utcaneveket azonban nem változtatták meg, így máig fennáll az a helyzet, hogy nem kevesebb, mint tizenkettő olyan utca létezik, amelyik Tolnán és Mözsön is megtalálható. Tehát nagyon sok olyan épület van a városban, amelyiknek az utcanév mellett a házszáma is megegyezik tolnai, vagy mözsi „párjával”. (A tizenkét utcán kívül pedig van még egy utca, a Radnóti, amelynek páros oldala Tolnához, a páratlan Mözshöz tartozik.)

A két egykor különálló település postacíme azonban világosan elkülönül (Tolna, illetve Mözs), így természetesen az irányítószámuk is különböző: Tolnáé 7130, Mözsé 7131. Pontos címzés esetén tehát elvileg nem okozhatnának problémát az azonos utcanevek.

A gyakorlatban azonban előfordul, hogy postai küldemények, akár közüzemi számlák is rossz helyre mennek ki, vagy hivatalos szervek, szolgáltatók, esetleg turisták nem jó helyre csengetnek be. Ami kétségtelenül okozhat kellemetlenséget. Emiatt vannak olyan lakossági vélemények is, amelyek szerint rendezni kellene ezt a helyzetet, és fel kéne számolni a párhuzamosan létező utcaneveket.

A város vezetése is tisztában van a problémával, de nem kívánnak változtatni a fennálló helyzeten.

Berta Zoltán alpolgármester érdeklődésünkre elmondta: több mint tíz utcáról van szó, azaz több száz embert érintene a címváltozás. Nekik valamennyi személyes iratukat le kellene cserélniük, emellett a hivatalos szerveknek is át kellene dolgozniuk a nyilvántartásaikat. Kérdés az is, hogy a mözsi, vagy a tolnai utcák elnevezését kellene-e megváltoztatni. Mindezt figyelembe véve Berta Zoltán úgy véli: sokkal nagyobb kényelmetlenséggel járna a lakosság számára az utcanevek módosítása, mint az, ha olykor nem a megfelelő helyen landol egy-két küldemény.

A praktikus megfontolások mellett még egy érv szólhat az utcanevek meghagyása mellett. Berta Zoltán úgy fogalmazott: az eredeti utcanevekről zömében a korábbi tolnaiak és mözsiek döntöttek, azok a települések múltjához tartoznak. A régi nevek megtartása pedig a települések örökségének továbbvitelét is jelenti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában