egészségügy

2020.01.21. 17:30

Sok áldozatot szedtek a csúszós járdák, utak

Nagyobb óvatosságra van szükség ezekben a napokban, ugyanis a csúszós utakon, járdákon könnyű elesni, ez pedig gyakran eredményez zúzódást, rándulást, törést.

Hanol Erzsébet

Forrás: Makovics Kornél

Megkétszereződött a forgalom az elmúlt szombaton a Tolna Megyei Balassa János Kórház baleseti sebészetén. Dr. Andriska István osztályvezető főorvos elmondta, hogy már az előző napi ónos eső miatt több beteget kellett ellátni. Az időjárás szombaton sem változott, akkor hetvennyolc beteg szorult ellátásra, és tizenöt sérültet kellett megműteni. A betegek jelentős része a Bartina teljesítménytúra „áldozataként” érkezett az osztályra. Dr. Andriska István hozzátette: tömeges, vagyis rengeteg apró baleset adott munkát az osztályon dolgozóknak, és van olyan kollégája, aki önként vállalta, hogy a munkaidején túl is marad, segít az ellátásban.

A téli csúszós, nyálkás időszak velejárója az esés, amit a fiatalok többnyire jobban viselnek, gyakrabban „ússzák meg” szalagszakadással, zúzódással, rándulással, egy idős ember viszont egy ugyanolyan esés által nagyobb sérülést tud elszenvedni. A mostani ködös, szürke – ahogy a főorvos fogalmazott – aljas időjárásnak hátulütője, hogy az emberek nem olyan óvatosak, mint akkor, amikor mindent hó fed. Emiatt aztán abból is lehet baleset, ha csak kimegy papucsban az udvarra, például, hogy fát vigyen a házba. És ha már fűtés, előfordulnak faaprításból származó balesetek is. A közelmúltban elláttak például olyan személyt, aki láncfűrésszel okozott magának sérülést, és ezért amputálni kellett egy ujját.

A disznóvágások szintén veszélyforrást jelenthetnek, ebben a szezonban viszont egyelőre kevesebb a kés okozta vágás, vagy daráló okozta sérülés. Égési sérülés sincs most annyi, mint máskor. Korábban volt példa lángra kapó karácsonyfa, illetve garázstűz miatti személyi sérülésre. Jelenleg két égési sérültjük van, egyikük a kezén, másikuk a hátán égett meg.

Segíteni kellett

A hétvégén történt egy balesetről a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján is beszámoltak, ugyanis tűzoltói segítségnyújtásra is szükség volt. Mint írják, saját háza udvarán esett el egy idős nő szombaton délelőtt Szekszárdon a Munkácsy utcában, és a helyszínre riasztott mentőknek a város hivatásos tűzoltói segítettek a sérült nő mozgatásában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában