Nem voltak ritkák a szélsőséges esetek

2024.05.08. 18:39

Kárt okozott a városban a szélsőséges időjárás

A rendőrségi és a katasztrófavédelmi beszámolót is elfogadta legutóbbi ülésén a dombóvári képviselő-testület.

Révészné Hanol Erzsébet

Nem voltak ritkák a szélsőséges esetek, tavaly augusztusban például bőven adott munkát a dombóvári tűzoltóknak a viharos időjárás

Forrás: TVKI

Elfogadta a Dombóvári Rendőrkapitányság elmúlt évi tevékenységéről szóló beszámolót a dombóvári képviselő-testület. Összegzésében dr. Bognár Szilveszter kapitányságvezető leírta, hogy az általános bűnügyi helyzet, a közrend, közbiztonság megítélése az országos mutatóknál kedvezőbb, a lakosság szubjektív biztonság­érzete a visszajelzések alapján jó, a kistérség közlekedésbiztonsági helyzete stabil, hosszú idő óta kiegyensúlyozott.

A jelentős tárgyi súlyú bűnözés a járás területére nem jellemző, a szervezett bűnözéssel kapcsolatba hozható bűncselekmények nem jellemzik a területet, a lakosság szubjektív biztonságérzetére jelentősen negatívan ható bűncselekmények nem fordultak elő.

Az adatok részletezéséből kiderül, hogy a járásban 544, a városban 354 regisztrált bűncselekmény történt az előző évben. A nyomozáseredményességi mutató a 2022-es 86,2 százalékról tavaly 91,1 százalékra emelkedett. A Dombóvári Rendőrkapitányság illetékességi területén 2023-ban összesen 49 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt: 3 halálos kimenetelű, 10 súlyos sérüléssel járó és 29 könnyű sérüléssel járó volt.

Kevesebb tűzeset, több műszaki mentés

A Dombóvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beszámolóját szintén a legutóbbi ülésen fogadták el. A Dávid Sándor tűzoltóparancsnok által jegyzett összegzésből kiderül, hogy a dombóvári tűzoltók 534 alkalommal hajtottak végre vonulást tavaly a parancsnokság működési területén. Ez a kiemelkedően magas esetszám közel kétszerese volt az előző évek átlagaihoz képest.

A vonulások közül 66 esetben beavatkozást igénylő tűzesethez, 307 alkalommal pedig beavatkozást igénylő műszaki mentéshez riasztották a tűzoltókat. A többi jelzés kiérkezés előtt felszámolt eseményekről, téves vagy utólagos jelzésekről szólt. Emellett 81 esetben vonultak a dombóvári egységek segítségnyújtásra szomszédos parancsnokságok működési területeire. A beszámolóban arra is kitér a parancsnok, hogy a tűzesetek és a műszaki mentések számainak alakulását az elmúlt évben elsősorban a szabadtéri tűzesetek, a közúti balesetek, de leginkább a szélsőséges időjárási tényezőkből adódó kár­esetek határozták meg.

Így míg a tűzesetek száma csökkenő tendenciát mutat, a műszaki mentések számában többszörös emelkedés tapasztalható. Különösen tavaly februárban, júniusban, júliusban és augusztusban volt rendkívül sok műszaki mentés. 
Ezekben a hónapokban egy-egy viharos erejű szél okozta tömeges események felszámolását kellett végrehajtani, valamint a heves esőzések következtében villámárvíz sújtott több települést, ahol homokzsákos védekezésre volt szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában