jótékonyság

2020.01.27. 14:00

Több ezer ruhát, cipőt osztott szét a Szent Erzsébet Caritas

Elkészült a Szent Erzsébet Caritas Alapítvány tavalyi évre vonatkozó statisztikája: összesen kétezer-hatszázhetvenkét esetben adtak a szegény sorsúaknak juttatásokat. Ezeket pályázati pénzekből, a katolikus templomokban gyűjtött perselypénzből, a személyi jövedelemadó egy százalékából és adományokból finanszírozták.  

Brunner Mónika

Forrás: Beküldött kép

Kovács Jánosné kuratóriumi elnök arról tájékoztatott, hogy a tavalyi évben ezeregyszáznyolc kilo­gramm tartós élelmiszert gyűjtöttek, ehhez még vásároltak is, így három és tizenkét kilogramm közötti, élelmiszert tartalmazó csomagot osztottak szét, összesen ezerkilencszázhatvanhárom esetben. Ruhából pedig négyezer-hatszázhatvanöt kilogrammot.

Segélyt nyújtottak az alapító okiratukban meghatározott célok alapján gyógyszerkiváltás, gázpalackcsere, fuvarköltség, étkezési támogatás, ebédbefizetés, gyorssegély-krízishelyzet miatt, börtönben lévőnek csomagküldés, iskolai étkezési támogatás, hozzájárulás osztálykiránduláshoz, tűzifa-támogatás, lakhatási támogatás, hozzájárulás közüzemi számla kiegyenlítése esetekre. Adományoztak továbbá bútorokat és háztartási cikkeket is. A karácsonyt megelőző időszakban száz ajándékcsomagot és huszonhárom tisztasági csomagot, édességet adtak át.

A hajléktalanok visszailleszkedését folyamatosan támogatták rendkívüli ruhasegélyekkel, megkülönböztetett élelmiszercsomagokkal, hőfólia-takarók, edények, pokrócok, ágyneműk, hálózsákok és bútorok adományozásával. A börtönben és a Szekszárdi Szociális Központ négy intézményében húsvétkor és karácsonykor a lelki támasz mellett szintén ajándékoztak.

A hagyományokhoz híven decemberben a megyeszékhely és vonzáskörében élő rászorulókat szeretetvendégségre hívták, nyolcvanan fogadták el meghívásukat a Wosinsky Közösségi Házba. A szerény ünnepségen Petkó Tamás plébános a karácsonyról mesélt, a katolikus iskola diákjai verses-zenés műsort adtak elő, dr. Főfai Klára kuratóriumi elnök pedig a város Humánszolgáltatási Igazgatósága vezetőjének üzenetét is tolmácsolta.

– Saját készítésű finomságokkal készültünk vendégeink fogadására, akik körül önkénteseink és a Garay gimnázium diákjai sürgölődtek. Befejezésül a meghívottak átvették a karácsonyi élelmiszercsomagokat és az ajándékokat. A közösségi szolgálat kapcsán együttműködési megállapodásunk van több iskolával, sok diákönkéntes dolgozik velünk – ismertette a részleteket Kovács Jánosné elnök.

 

A Caritas és a számok

A Szent Erzsébet Caritas Alapítvány harminc bejegyzett önkéntessel, diákokkal és egy heti húsz órában foglalkoztatott irodavezetővel dolgozik. Tavaly huszonöt önkéntesük vett részt három egyházmegyei karitászképzésen, ketten kórházi beteglátogató képzésen voltak. Szegőné Nyakas Eszter önkéntes országos elismerésben, Caritas Hungarica díjban részesült. Együttműködnek egészségügyi, szociális, oktatási intézményekkel és civil szervezetekkel, a Családsegítőkkel, a Kék Madár Alapítvánnyal, a Szt. József Iskolaközponttal, a faddi karitászcsoporttal, a Szekszárdi Kolping Katolikus Szakképző Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolával, a Szent József Katolikus Iskolával és a szekszárdi Értelmi Fogyatékosok Országos Érdekvédelmi Szövetségével. Tavaly az önkénteseik összesen kétezer-hatvanhárom órát dolgoztak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában