Duna-híd

2020.02.08. 14:30

A hídhoz kapcsolódóan új útszakaszok épülnek

Hanol Erzsébet

Forrás: magyarepitok.hu

Hamarosan kiderülhet, ki építheti a Paks és Kalocsa közé tervezett Duna-hidat. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. közlése szerint jelenleg a kivitelezői közbeszerzési eljárás elindításának előkészítése zajlik, valamint az érintett földhivatalokban és építési hatóságoknál folyamatban van a megépítendő úthálózat által érintett ingatlanokra vonatkozó kisajátítási tervek záradékoltatása, és az érintett közművezeték üzemeltetők, ke­zelők, tulajdonosok megkeresése a vezetékkiváltásokkal kapcsolatban.

A műszaki adatokról azt a tájékoztatást adták, hogy a fejlesztés során megépül az 512. számú másodrendű főút Kalocsa-Dunaszentgyörgy közötti új szakasza, ami az 51. számú főutat a 6. számú főúttal és az M6 autópályával köti majd össze. Az út nyomvonala Pakstól délre keresztezi a Dunát.

Az így megépülő hídon nemcsak egy 2x1 sávos közutat vezetnek át, hanem mindkét oldalon lesz biztonsági korláttal elválasztott kerékpárút is. A híd hossza 946 méter lesz, a szélessége az ártéri hídon 19,26 méter, a meder hídon 23,26 méter. Arról a Magyar Építők honlapján írtak, hogy a kétoldali ártéri hídrészek acél keresztmetszettel készülnek el, a mederhíd pedig hibrid – beton és acél – szerkezetű lesz, így gyorsabban épülhet meg a műtárgy. Kialakításánál ügyelnek arra, hogy a Dunán zajló kereskedelmi forgalmat ne gátolják.

A NIF közleményében arról is írtak, hogy a meglévő 5106. számú út egy közel két kilométeres szakaszon átépítik, és ez része lesz az új nyomvonalon folytatódó 512. számú főútnak. A Duna-híd és a rávezető út megvalósítási ideje 40 hónap, mely a kivitelezői szerződéskötés hatálybalépésével kezdődik.

Az 512. sz. főutat keresztező, Paksot Gerjennel összekötő 5124 jelű út 11,1 kilométer hosszon – 5,49 km hosszon a meglévő földút nyomvonalán –, 2x1 forgalmi sávval, 11 méter koronaszélességgel, kettő csomóponttal épülhet meg a tervek szerint. A két települést összekötőút megvalósítási ideje 25 hónap, mely a kivitelezői szerződéskötés hatálybalépésével kezdődik.

A Magyar Építők honlapján Font Sándor országgyűlési képviselőre hivatkozva, tavaly áprilisban azt írták, hogy a munkálatok első részei már 2020 őszén elkezdődhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában