elismerések

2020.02.03. 20:00

A kultúráért, a városért dolgozókat ismerték el

Molnárné Miklán Jolán és a Duna-Túra Egyesület kapta idén a Dunaföldvár Kultúrájáért Díjat. Az Év Mecénása a Gemenc Autóház Kft. lett.

Hanol Erzsébet

Fotó: Németh Zsolt

A Dunaföldvár Kultúrájáért Díjat 2007 óta adják a művelődési ház szervezésében, a Dunaföldvár Kultúrájáért Alapítvány Kuratóriumának döntése nyomán. Az idei díjazottak Molnárné Miklán Jolán, a Levendula Művészeti Iskola igazgatója, néptáncpedagógus és a Duna-Túra Egyesület. Az elismerést nemrégiben, a Magyar Kultúra Napja tiszteletére rendezett ünnepségen adták át.

Miként az Molnárné Miklán Jolán méltatásában elhangzott, Szolnokon született, korai gyermekéveit Dunaegyházán töltötte, táncolni 14 évesen kezdett a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttesben. 1985-től már nemcsak táncosként, hanem oktatóként is részt vett az együttes életében. A legkisebbekkel foglalkozott a dunaföldvári Rácz Attila, Ciceró segítségével. Tanított Simontornyán, Tolnanémediben Kisapostagon, majd a Dunaújvárosi Mező Imre Általános Iskola balett tanszakának tanulóit vezette be a néptánc világába.

A tanítással párhuzamosan, 2004-től a Táncművészeti Főiskola hallgatója lett, 2008-ban szerzett néptáncpedagógusi diplomát. Szakdolgozatát Madocsa táncos szokásairól és gyermekjátékairól írta. 2010-ben került Dunaföldvárra, a Levendula Alapfokú Művészeti Iskola munkatársa lett, 2011-től pedig vezetője. Emellett az óvodás és kisiskolás korosztályt tanítja több helyen. Egyik kezdeményezője a széles körű összefogással megvalósuló Antanténusz Gyermek Néptánc Fesztiválnak.

A Duna-Túra Egyesület 2015-ben kezdte működését 21 taggal, jelenleg pedig 38 tagot számlál a szervezet 20 évestől a 80 évesig. A megalakuláskor célul tűzték ki, hogy Dunaföldvár és környéke megismertetése érdekében kisebb-nagyobb túrákat szerveznek, illetve ösztönzik és tesznek is a város szépítéséért, eddig nem ismert értékek felfedezéséért, a ma már ismertek óvásáért. Programjaikkal a természetvédelem fontosságára is ráirányítják a figyelmet.

Tevékenységük révén ismét beindult Dunaföldváron a polgári Természetvédelmi Őrszolgálat, felújították a Tolnai Piros Túra útvonal Dunaföldvár közigazgatási területéhez tartozó szakaszát, illetve részesei voltak a Mária zarándok útvonal kialakításának. Az egyesület kialakított egy körülbelül 40 kilométer hosszú túraútvonalat, amelyen elérhető a város határában fekvő, 2019-ben Tolna megye 7 csodája címet nyert Oláh völgy is. Pályázati támogatással tavaly sikerült felújítaniuk a városi körséta útvonalát. A tagok karbantartják és megtisztítják a kialakított útvonalakat, részt vesznek a más egyesületek által szervezett szemétszedési akciókban. A díjat Vicsik Boglárka, az egyesület elnöke vette át.

Az Év Mecénása díjjal a Gemenc Autóház Kft.-t ismerték el, amely évek óta támogatja a város kulturális életét. A díjat dr. Süveges Árpád cégvezető vette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában