autózás

2020.02.26. 11:30

A többségünk egyre öregebb autókkal jár

Hiába nőtt – több mint tizenöt százalékkal – évtizedes csúcsára, százötven­nyolcezerre az újautó-eladások száma 2019-ben, a forgalomban lévő hazai személygépkocsik átlagéletkora tavaly év végére elérte a 14,4 évet, szemben az egy évvel korábbi 14,2 évvel.

Foray Nándor

Forrás: Shutterstock

Az átlagéletkor növekedésében alapvető szerepe van az importált használt autók összetételének: a tavaly behozott százötvenhatezer használt személygépkocsi közel hatvan százaléka elmúlt tízéves, írja sajtóközleményében a JóAutók.hu, Magyarország első ellenőrzött használtautó-piactere, amelynek célja, hogy a tisztességesen működő kereskedők kínálatát összekapcsolja azokkal a biztonságorientált vásárlókkal, akik szeretnék elkerülni a használtautó-vásárlás során felmerülő buktatókat.

Az adatokból egyértelmű, hogy a hazai autóállomány érdemi fiatalításához változnia kell a használtautó-import kor­összetételének is – magyarázza Halász Bertalan vezérigazgató. – Ez a környezetvédelmi szempontból is jelentős pozitív hatásokkal járó állapot azonban csakis a jelenlegi szabályozás módosításával, a kevésbé koros autók behozatalának ösztönzésével érhető el.

Az elmúlt hónapokban napvilágra került hírek szerint már megkezdődött az előkészítése annak az intézkedéscsomagnak, amely elősegíti a jobb műszaki és környezetvédelmi jellemzőkkel rendelkező használt és új autók térnyerését. Ennek mielőbbi hatályba léptetése csökkentheti annak kockázatát, hogy a nyugat-európai országok folyamatosan szigorodó szabályozása által szankcionált, erősen szennyező járművek a magyar autópiacon bukkanjanak fel.

A hazai személyautópark két leggyakoribb márkája az Opel (tizenhárom százalék) és a Suzuki (tizenegy százalék), rajtuk kívül Volkswagent (tíz százalék), Fordot (nyolc százalék) és Renault-t (hat százalék) láthatunk leggyakrabban a hazai utakon.

Érdekesség, hogy az utcaképet egészen az ezredfordulóig uraló szocialista autómárkák közül az 1990-ig legyártott Ladából még mindig csaknem húszezer fut az utakon. Kevéssel tízezer felett van a forgalomban lévő Trabantok száma. Ezer feletti példányszámban további négy márka képviselőivel találkozhatunk ebből az időszakból: Wartburg (ötezer darab), Skoda (ötezer darab), Polski Fiat (háromezer darab) és Uljanovszki Autógyár (ezerkétszázötven darab).

Fotó: MTI

A hazai személygépjárműpark az előző évekéhez hasonló mértékben, 4,7 százalékkal bővült tavaly, így a forgalomban lévő autók száma meghaladta a 3,8 milliót. Továbbra is elmondható, hogy a gazdasági fejlettség komoly összefüggésben áll az autók számával. Miközben a DataHouse adatai szerint Pest megyében négyszázötvenegy, Győr-Moson-Sopron megyében négyszáznegyven, Vas megyében pedig négyszázharminckettő autó jut ezer főre, addig Észak- és Kelet-Magyarország egyes megyéi hozzájuk képest igen komolyan le vannak maradva. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mindössze háromszázegy az ezer főre jutó autók száma, de nem sokkal magasabb ez az érték Jász-Nagykun-Szolnok (háromszáztizenhat), Békés (háromszáztizennyolc), Szabolcs-Szatmár-Bereg (háromszázhuszonhárom) és Hajdú-Bihar (háromszázhuszonhat) megyében sem.

A szén-dioxidra is figyelni kell ma már

Rekordéveket zártak az autóimportőrök, magas volt az újautó-eladások száma, de az idei évről ez nem biztos, hogy elmondható lesz, nyilatkozta dr. Barta Anita autójogász, a Suzuki Barta cég jogi előadója. A gyártást nehezíti a szén-dioxid-kibocsátás visszaszorítása. Általánosságban meg kell felelni a kilencvenöt gramm/kilométeres kvótának. Ha valamely autógyártó modelljének magasabb a kibocsátása, meg kell emelnie az árát. Vagy kevésbé környezetkárosító modelleket kell eladnia.

– A mi értékesítésünk már három-négy éve megnőtt – közölte dr. Barta Anita. – Legfőképpen új autókat árulunk. De úgy gondolom, hogy használtan is érdemes venni Suzukit, mert a jelenlegi modelleknek van a legnagyobb garanciájuk; a piacon egyedülálló ez a három plusz hét év garancia – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában