A vadászegyesület reagált

2020.02.27. 11:10

Minden jogszabályt, etikai normát betartottak

Brunner Mónika

Forrás: Shutterstock

A vadászatra jogosult Hunor Vadvédelmi és Vadgazdálkodási Egyesület közleményben válaszolt Véres állattetemek, szarvasfejek Gyönk határában címmel megjelent írásunkra, amelyben beszámoltunk arról, hogy egy férfi levágott szarvasfejekre, belsőségekre, bukkant a település határában. Ezeket lefotózta, és megosztotta saját közösségi oldalán, nagy vihart kavarva.

A vadászegyesület leszögezte: a túltartott nagyvadállomány felére csökkentése kormányzati akarat, mely az éves tervekben is megjelenik. A vadászterületen egész évben lőhető a gím és a dám tehén, ünő, borjú. Gyönkön február 22-én az egyesület nagyvad terelővadászata folyt, amelyet a jogszabályoknak megfelelően bejelentettek az illetékes hatóságoknak. Terítékre került 13 gímszarvas, 23 dámszarvas és 13 vaddisznó. Az elejtett vadakat a szabályoknak megfelelően kezelték: a terítékkészítés és a végtisztesség megadása előtt zsigerelve lettek, majd a vadászat tényleges végeztével eltávolították a tarvadak fejét és lábait. A vadhús ezt követően a vadhűtő konténerbe került. A vaddisznókat pedig, az afrikai sertéspestis diagnosztizálására tett mintavétel után, a jogosult telephelyére, majd központi gyűjtőhelyre szállították. A következő napon a teríték helyéről a zsigereket és az egyéb maradványokat a hivatásos vadász elszállította, illetve elásta. A vadászat balesetmentesen zajlott. Minden hatályos jogszabályt, vadászetikai normát betartottak és betartattak.

Arról is beszámoltak, hogy a gím tehén a teljes vadászati idényben vemhes, illetve azon túl is vagy vemhes, vagy utódot nevel, ezért a vadászatvezető fel is hívta a vadászok figyelmét arra, hogy tehenek ne kerüljenek terítékre. A vadászok ezt be is tartották. A terítékre végül csak ünők kerültek. A zsigereléskor a borjút a magzatburokból nem szedték ki, így amennyiben a fotók szerint az a zsigereken hevert, valaki más helyezte oda. Végül hozzátették, a zsigerek eltávolítása a vadászat velejárója, a hús feldolgozásához, elfogyasztásához ugyanis ez elkerülhetetlen. A Hunor egyesület egyben leszögezte, úgy érzik, a tények elferdítése, hangulatkeltés miatt a társaság jó hírneve sérült. Úgy gondolják, ez nem független attól, hogy az egyesület vadgazdálkodási felelőse a város polgármestere.

Az ügyben a Tolna Megyei Kormányhivatal is vizsgálatot rendelt el.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában