sajtótájékoztató

2020.02.07. 20:00

Négy témát érintett az alpolgármester

Gyurkovics János szekszárdi alpolgármester tartott hétértékelő sajtótájékoztatót pénteken. A gázrobbanás károsultjainak tartott tájékoztató, a Babits kulturális központ üzleti terve, az önkormányzat költségvetése és a zöld város projekt volt a téma.

Budavári Kata

20200129_Szekszárd_Gyurkovics János Szekszárd alpolgármestere hétértékelő sajtótájékoztatón_Fotó: Mártonfai Dénes/MD Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

Ács Rezső polgármester távollétében Gyurkovics János alpolgármester tartotta meg a szokásos hétérteklő sajtótájékoztatót Szekszárdon.

A közgyűlés szociális bizottsága keddre szervezett tájékoztatót a Hermann Ottó utcában történt gázrobbanás károsultjainak. Ezzel kapcsolatban Gyurkovics János elmondta, hogy a fórumon jelen volt a polgármesteri hivatal osztályvezetője, dr. Varga András is. Az ő jelzése szerint az önkormányzat a továbbiakban is segíti a lakókat, például a felújítás során keletkező építési törmelék elszállításában, valamint az Alisca Terra Nkft. közreműködésével lehetőséget biztosít az önkormányzat, hogy lomtalanítás során elszállítsák a még a lakásokban található használhatatlan tárgyakat.

A készülő költségvetéssel kapcsolatban az alpolgármester arról tájékoztatott, hogy a büdzsének február 15-ig kell elkészülnie, és az eddig megszokott támogatások, így a gyógyszer- és lakhatási támogatás, a szociális szférában dolgozók juttatása, valamint a csecsemők ultrahang szűrése, az újszülöttek családjának nyújtott támogatás és a szociális tűzifa is várhatóan marad. Megérkezett a forrás a Baka és a Dienes iskola és a szőlőhegyi óvoda korszerűsítéséhez, az ügyeleti központ építéséhez. Gyurkovics János pedig azt is bejelentette, hogy az önkormányzati intézményekben dolgozók cafetéria emelésre számíthatnak.

Kevés lesz a nagy rendezvény

A Babits kulturális központ 2020-as üzleti terve a kultúra bizottság ülésén volt téma, a tagok meghallgatták Zsikó Zoltán ügyvezetőt. Gyurkovics János azt mondta, meglepődve tapasztalta, hogy az eddig megszokott évi hét-nyolc nagy rendezvény helyett mindössze három, így a Pünkösdi Hal- és Vadünnep, a Háry János Mesefesztivál és a Szekszárdi Szüreti Napok megszervezésére kapott felhatalmazást a központ vezetője. Az alpolgármester szerint nem méltó a megyeszékhelyhez, hogy tavaly a költségek csökkentése miatt a korábbinál jóval szerényebb adventi programot lehetett csak tartani, és abban bízik, hogy legközelebb bensőségesebben készülhet az év végi ünnepekre a város.

Csúszhat a Zöld Város Program

A Zöld Város Programról a gazdasági bizottság tárgyalt ülésén. Gyurkovics János ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy bár az elképzeléseket jó néhány fórumon megvitatták a szekszárdiakkal, és javaslataikat beépítették a tervbe, a közbeszerzési eljárást eredménytelennek nyilvánította az ÉSZ tagokból álló bizottság. Emellett változtatnának néhány dolgon, így két projekt elemet emelnének be. Az egyik egy Mikes utcai épület karbon-semlegessé tétele, a másik, hogy a belvárosba tervezett száz férőhelyes parkoló helyett parkolóházat alakítanának ki a Kölcsey lakótelepen. Gyurkovics János attól tart, hogy az új elképzelések papírra vetése, az új terv legalább hét hónapos csúszást eredményez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában