többféle ok

2020.02.12. 12:30

Prosztataproblémákról beszélt az urológus a rendezvényen

Brunner Mónika

Fotó: Mártonfai Dénes

A prosztatáról tartott előadást hétfőn Dr. Grósz László urológus főorvos a Babits Mihály Kulturális Központban. Részletes orvosi tájékoztatást adott a problémákról is, például arról, hogy a panaszokat egyszerűen a hideg vagy a meleg is provokálhatja. Az autószerelők, akik sokat állnak hideg aknákban, és lehűl az alsó testtájuk, ugyanolyan veszélyeztetettek, mint azok, akik békésen fekszenek ágyuk melegében.

Ugyanígy az ülő foglalkozást végzők, az alkoholt, főleg tömény italokat fogyasztók is, ahogy például sok kerékpáros, úgymond a „túlzott mechanikai igénybevétel” miatt.

Ahogy Dr. Grósz László elmondta, a prosztata megnagyobbodása nyolcvanéves korban már nyolcvan százalék gyakoriságú. Sok bánatot okoz, mert ahogy halad előre a kor, elszaporodnak a mirigyek, amelyek körbeveszik, majd összenyomják a húgycsövet. Amikor már erős haspréssel kell nyomni, hogy kijöjjön a vizelet, majd nem sikerül, a műtét is szükségessé válhat.

A programot a Magyar Rákellenes Liga Szekszárdi Alapszervezete rendezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában