elismerés

2020.02.17. 11:30

Tolnanémedi böllér nyert Pest megyében

Büszkén fogja a kezében az oklevelet a 74 éves, tolnanémedi Balogh István, akiről immár második alkalommal ismerték el, hogy helye van az ország legjobb böllérei között. A VII. Vecsési Böllérversenyen a hasítás, bontás kategóriában győzött.

Brunner Mónika

Forrás: Beküldött kép

Balogh Istvánt sokan csak Pista bácsiként ismerik, szólítják, az övé a tolnanémedi horgásztó. A versenyen a Vecsési Sportegyesület csapatában indult, de lapunknak elmondta, hogy mindvégig fejlődésben lévő kis faluját, Tolnanémedit képviselte.

– Tavaly is indultam ezen a versenyen, akkor is nyertem. Már olyan régóta foglalkozom disznóvágással, hogy sokszor nem bánnám, ha fiatalabb lennék – mesélte nevetve Balogh István. Huszonéves kora óta böllérkedik, elmondta, hogy akkoriban, amelyik falusi családnál nem vágtak disznót, az szegénynek számított. Ő volt, hogy húsz-harmincat is vágott egy évben. Számára öröm a disznóvágás, de egy ideje már csak a családjának, egy-két barátjának segít. Ahogy mondta, régen pecsenyesütő volt, a hurka-, kolbásztöltéseket sokat gyakorolta, az évente ötven-hatvan kiló szalámit, kolbászt mindig feltölti, abból szokott ajándékozni is. Úgy tartja, hogy a véres és a májas hurka ízeit egy évben csak egyszer lehet megízlelni.

Balogh István. Fotó: Beküldött kép

A disznóvágásnak több bontási módozata van, az orjára, a karajra vagy rénfára bontás. Az orjára bontás során a disznót raklapon, a földön bontják, karajra vágás során rénfára akasztják. Balogh István a versenyen orjára bontott, és lenyűgözte a zsűritagokat.

A hagyományos bontás során az állat gerincét fejszével elválasztják a bordáktól és az orjának nevezett, egészben hagyott, bordák nélküli gerincoszlopot teljes hosszában kiemelik. – Falusi házaknál vágnak így, ez a magyar vágás – tette hozzá Balogh István, aki teljesítményével csapatát a Legfinomabb orjaleves kategória győztesévé is tette. A csapat még a Legjobb fogópálinka kategóriában is nyert.

Zehetmayer József főszervező elmondta, hogy böllérversenyükön a sváb disznóvágási hagyományok is megjelentek: először forrázzák, majd pörzsölik a disznót. A forrázásra azért kerül sor, hogy a szőrtüsző is kijöjjön a disznóból. A vecsési böllérverseny már hagyománnyá vált, amely annak is köszönhető, hogy a fiatalokat is a hagyományok megőrzésére tanítják.

– A versenyen tíz csapat indult, mindegyik egy-egy kisebb standot kapott, amelyet fel kellett díszíteniük. A zsűri ezt is díjazta, ahogy a disznóvágás utáni reggeliket is, a tojásos velőt, sváboknál a hagymás vért, majd a délre elkészült ételeket, a töltött káposztát, véres és májas hurkát, kolbászokat. A versenyzők tíz disznót vágtak, amelyek súlya a százötven kilótól a háromszáz kilót is elérte – mondta lapunknak.

A zsűri azt is nézte, hogy a versenyzők hogyan dolgozzák fel a húst, és fontos volt, hogy a higiénia mindvégig jelen legyen, például a böllérek kötényt viseljenek, a munkálkodók a kijelölt helyeken gyújtsanak rá, és szelektíven gyűjtsék a hulladékokat a disznó feldolgozása, az ételek elkészítése közben. A versenyen a gyerekeknek állatsimogatóval kedveskedtek, de lehetőségük volt pónilovaglásra is. A február nyolcadikai rendezvényre körülbelül nyolcszázan látogattak el.

A vecsési böllérverseny eredményei

I. hely: Csalafinták, II. hely: Vad-Kanok, III. hely: Hagyományőrző Malacka és Kecsó Team. Legjobb szúrás: Erősék, Legjobb tisztítás: Varga Péter és csapata, Legjobb hasítás, bontás: Vecsési Sportegyesület, Legjobb feldolgozás: Vad-Kanok, Legfinomabb reggeli: Hagyományőrző Malacka, Legjobb forralt bor: Feri és barátai, Legjobb fogó pálinka: Vecsési Sportegyesület, Legfinomabb kolbász: Sheik Tanya, Legjobb ízes májas hurka: Hagyományőrző Malacka, Különleges véres hurka: Kecsó Team, Legjobb Toroskáposzta: Feri és barátai, Legszebb formás sonka: Sheik Tanya, Legszebb tálalás: Vad-Kanok, Legjobb vendégváró: Varga Péter és csapata, Legvidámabb csapat: Csalafinták, Különleges toros ételek: Kun Feri és csapata, Legfinomabb hagymás vér: Kun Feri és csapata, Legjobb forrázás: Vad-Kanok, Legfinomabb orjaleves: Vecsési Sportegyesület.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában