koncertek

2020.03.25. 14:00

A koronavírus miatt nagyon fontos fellépések maradnak el

Érzékenyen érintik a koronavírus-járvány miatti korlátozások a zenekarokat és a kórusokat. Fellépés már egyáltalán nincs.

Foray Nándor

Fotó: Makovics Kornél

A Don Gatto hardcore punk zenekar öt koncertje máris ugrott, közölte Acélos Balázs alapító. Amikor még nem volt ennyire rossz a helyzet, reménykedtek, hogy valamilyen szinten hátha lehet koncertezni, de végül nem kockáztattak.

– Eszünkbe jutott ez a maximum 100 emberes lehetőség, de felesleges lett volna, meg hát ne hazardírozzon az ember – mondta Acélos Balázs. – Együttműködők vagyunk. Akkor megyünk ki a házból, amikor muszáj, nem járunk össze próbálni, én a barátnőmmel se találkozom.

A fontos eseménynek számító pécsi koncert kiesése nagyon fáj a zenekarnak, de Németországba és Svájcba sem utaznak. Nem találkoznak, mégis törekednek új számokat összehozni. Acélos otthon gitározgat. Azt mondta, rossz érzés, de nem a megélhetésük múlik ezen.

A Bravo esküvői zenekar tavaszi sorsáról Szakács Róbert zenekarvezető beszélt. Mint közölte, országos cég rendezvényére is hivatalosak voltak, melyet még a vészhelyzet kihirdetése előtt lemondtak a szervezők, mert érezték, hogy veszély közeleg. A lakodalmak közül májusiakat is áttettek év végére vagy jövő évre. A Bravo tagjai reménykednek, hogy június–júliusban már lesznek rendezvények.

– Vigyázunk magunkra: nem nagyon megyünk közösségbe, egymáshoz sem járunk, mindenki igyekszik otthon maradni – szögezte le Szakács. – Még pihenőt tartunk; egyelőre nem álltunk neki próbálni, de ha hosszú ideig tart a vészhelyzet, kénytelenek leszünk.

A Horizont TáncZenekar főként esküvőkön, céges rendezvényeken, bálokon szokott játszani, de májusig az összes fellépésüket lemondták, nyilatkozta Haraszti Tibor énekes. Általában járják az országot, Tolna, Somogy, Baranya, sőt Hajdú-Bihar megyében is játszottak volna.

– A mi zenekarunk nem főállás, nem ebből élünk – közölte Haraszti. – Maximálisan hobbi és szabadidős tevékenység. Mindig úgy tekintettünk erre, hogy ami van, az van, ami nincs, az nem hiányzik. Bennünket ez a vírushelyzet annyira nem terhel.

A Szekszárdi Kamarazenekarnak fellépése mostanában nem lett volna, próbálni viszont ők sem tudnak, ami hátráltatja a munkát. Mindezt Borsiczky Iván, a zenekar alapítványának kuratóriumi elnöke mondta. Bíznak benne, hogy a koncert tervezett időpontjáig lecseng a járvány.

A Tolnai Ifjúsági Fúvószenekar karnagya, Tari Gergely elárulta, hogy egy balatonföldvári fellépésük és egy versenyük maradt el. Április 18-i tolnai nagykoncertjük is veszélybe került. Próbákat nem tudnak tartani, mert az iskolák is bezártak.

– Digitális oktatás keretében a gyerekektől mindenki szólamát kértem videófelvételen – avatott be Tari Gergely. – Csakhogy interneten nincs olyan kommunikációs fórum, amellyel ennyi emberrel egyszerre tudnánk próbálni, mert a hang és a kép valamennyire mindig csúszik. Azért próbáljuk életben tartani a zenekar ügyét, amennyire csak tudjuk.

A Medinai Tamburazenekar is tele van lefújt fellépésekkel, és arra számít, hogy most 3 hónapig nem is lesznek, mondta Szabó Dávid tamburacsellós.

– Ezek legfőképp családi rendezvények lettek volna. Meg tudjuk oldani így is az életünket; legalább metszünk a szőlőben – tette hozzá. Illetve gyakorolnak. Igyekeznek az időszakot úgy átvészelni, hogy tudással vértezzék fel magukat, és ha megint megindul a gazdaság, talán újult erővel vetik magukat a zenélésbe.

A kórusok hasonló helyzetben vannak

A szekszárdi Muslinca Kórus nem tud próbálni, teljesen megszűnt ugyanis próbahelyiségük: a Babits Mihály Kulturális Központ bezárt, mondta el Parragh Ferenc, a kórus titkára. Nem fejeződött be a Cinegemadár népdaléneklési és népzenei verseny, mert a tamási elődöntőt már nem rendezik meg, így értelemszerűen az április 4-i döntőt sem. Felléptek volna még április 2-án a Babits művház 50. évfordulójának ünnepségén is, de az is későbbre halasztódik. A Babits-központ a „Mondschein” Szekszárdi Német Nemzetiségi Kórus Egyesületnek mint a város kiemelkedő művészeti együttesének ingyen biztosított próbahelyszínt, mondta Mikola Péterné kóruselnök. A Babits bezárása miatt a „Mondschein” sem próbál. A Közösségek Hetének országos rendezvényén nyílt próbát tartottak volna. Következő fellépésüket egyébként május végére tervezték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában