Borverseny

2020.03.01. 16:00

Beke Zoltán borlovag lett a jubileumi borversenyen

Meg is kóstolhatta a nedűket a vendégsereg a XX. Regionális Kistermelői Borverseny díjátadóján Bonyhádon. A jeles napon Beke Zoltán bonyhádi bortermelőt borlovaggá avatták.

Foray Nándor

Forrás: TN

Huszadik alkalommal rendezték meg Bonyhád és a Völgység kistermelői borversenyét. A versenyre összesen százhatvannégy mintát neveztek a termelők. Ebből nyolcvannégy vörös, ötvenhárom fehér, huszonegy rosé és hat siller volt. Ónodi Szabolcs, a Bonyhádi Borbarát Kör elnöke elmondta, a kör arra szegődött, hogy a borkultúrát fejlessze. A kerek évfordulóra tekintettel ünnepélyessé és szélesebb körűvé tették a programot. Az eseményen Szabó Tibor alpolgármester is részt vett, aki irodalmi idézetekkel átszőtt meleg hangú köszöntőt mondott.

– Nagy öröm számunkra, hogy a szekszárdi Alisca Borrend nagymesterei értékelik, ami az elmúlt húsz évben itt történt – hangsúlyozta Ónodi Szabolcs. – Erről árulkodik, hogy felkínálták a lehetőséget, miszerint egy kiemelkedő szakmai munkát végző borászt lovaggá ütnek. A megtiszteltetést Beke Zoltán, Nagymányokon élő, de bonyhádi bortermelő érdemelte ki.

Az ünnepélyes ceremónia után a 2019-es évjáratú vörösborok kapcsán Módos Ernő, az Alisca Borrend nagymestere tartott szakmai értékelő előadást. A fehérborokról Till Irénke főkertész beszélt. A program borkóstolóval zárult.

– Ebből hagyományt szeretnénk teremteni – jelentette ki Ónodi Szabolcs. – Minden év februárjának utolsó szombatján legyen mód-lehetőség arra, hogy a Bonyhád környéki borkedvelők megízlelhessék a helyi termelők nedűit, és egyidejűleg megismerhessék azt a technológiát, amelyet a kistermelők használnak. Idén hat termelő – egy kölesdi, egy tolnai, egy kakasdi, egy teveli, egy nagymányoki és egy bonyhádvarasdi – mutatkozott be.

Ónodi Szabolcs végül arra emlékeztetett, nem biztos, hogy pont algériai vagy új-zélandi borokat kell levenni az áruházak polcairól, hiszen itt a környéken is kiváló borok vannak.

Sok kiemelkedő volt

Nagy arany minősítést kapott Páll László cabernet sauvignon bora és Schum Ernő kékfrankosa. A legeredményesebb kistermelő (nagy mintaszámú érmes borok gazdája) Sebestyén Gergely és Schun Ernő lett. Különdíjban részesültek: Zsinkó János mint a legjobb kistermelő (a három legmagasabb pontszámú borral), Breining Józsefnek pedig zöld veltelinije lett legértékesebb bora. A Sebestyén József által felajánlott vándorserleget Sebestyén Gergely nyerte el. A jubileum alkalmából az elmúlt húsz év legsikeresebb kistermelője, Lovag Nándor jubileumi különdíjban részesült. Különdíjat ajánlott fel Maros Péter, melyet Márton Béla főszervező örömmel vett át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában