veszettség elleni immunizálás

2020.03.31. 11:30

Ebzárlat és legeltetési tilalom lesz a megyében

Idén tavasszal sem marad el megyénkben a rókák veszettség elleni vakcinázása, amely április 4–19. között zajlik majd hazánk déli és keleti megyéiben.

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

Az immunizálás során a kezelendő területekre, ami azonban a lakott, sűrűn beépített övezeteket nem érinti, a vakcinatartalmú csalétkeket kisrepülőgépekről juttatják ki, tájékoztatta lapunkat a Nébih sajtóosztálya. Tolna megyében ez 29 települést érint: Alsónána, Alsónyék, Aparhant, Báta, Bátaapáti, Bátaszék, Bogyiszló, Bonyhád, Bonyhádvarasd, Cikó, Decs, Fadd, Gerjen, Grábóc, Györe, Izmény, Kakasd, Kismányok, Mőcsény, Mórágy, Nagymányok, Őcsény, Pörböly, Sárpilis, Szálka, Szekszárd, Tolna, Váralja és Várdomb.

A konkrét információkról az önkormányzati hirdetőtáblákról informálódhat a lakosság, a külterületeken pedig plakátok figyelmeztetik a kirándulókat.

A vakcinázási programra a betegség megelőzése érdekében van szükség, a veszettség ugyanis a vadon élő és a házi emlősállatokra egyaránt veszélyt jelent. Háziállataink közül a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, a macskák esetében pedig ajánlott.

A veszettség fő fenntartói a vörös rókák, melyek hazai állománya mintegy hetvenötezer egyedre becsülhető. Az immunizálási program eredményességét a Nébih ellenőrzi a kilőtt rókák laboratóriumi vizsgálatával. Az előző évek eredményei azt mutatják, hogy a vakcinázott területeken a rókák mintegy háromnegyede felvette a vakcinát tartalmazó csalétket. A veszettség hazánkban, éppen a vakcinázási programnak köszönhetően, mára nagyon ritkán fordul elő, utoljára 2017-ben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mutatták ki a betegséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában