kerek évforduló

2020.03.02. 16:20

Illés Mártont kilencvenedik születésnapján köszöntötték

Budavári Kata

Forrás: Beküldött kép

Illés Mártont köszöntötte kilencvenedik születésnapján Zomba polgármestere, Szűcs Sándor. Egyúttal átadta az Orbán Viktor által aláírt emléklapot, amely a miniszterelnök jókívánságait tartalmazza.

Illés Márton a bukovinai Hadikfalván született 1930. február 20-án. Mint megtudtuk, családja magyarországi letelepedéséig hosszú és gyötrelmes út vezetett.

Fotó: Beküldött kép

Elmesélte, hogy az iskola első két osztályát szülőfalujában, román iskolában végezte, ám édesapja megtanította magyarul írni és olvasni. Így míg délutánonként a többiek játszottak, neki akkor is tanulnia kellett. Hadikfalváról 1941-ben a délvidéki Bajmokra menekültek, itt kezdtek új életet, a család gazdálkodott, földet művelt, lovakat, teheneket tartottak. A fiú itt már magyar iskolába járt két és fél évig. Csakhogy ismét menekülni kellett, lovaskocsin előbb Dunaföldvárig, majd Lajoskomáromba kerültek, ezután egy hónapot Felsőnyéken, egyet Magyarkeszin töltöttek. Lakott házakba fogadták be őket, fizetségként segítettek a földeken és az állatok körüli munkában. Zombára 1945. áprilisában érkeztek, ahol a székelyek kitelepített svábok házaiban leltek otthonra, ami nehezítette a befogadásukat.

Illés Márton a dolgozók iskolájában fejezte be a nyolc általánost. A Hőgyészi Állami Gazdaságban vállalt állást eleinte betanított munkásként, majd villanyszerelői és hegesztői képesítést szerzett, egyébként pedig a gazdaságtól is ment nyugdíjba. A földművelés, állattartás végig kíséret életét, munka után mindig a háztájiban dolgozott.

Feleségével 1950. február 8-án kötöttek házasságot, így a család nemcsak Marci bácsi születésnapját, de a hetvenedik házassági évfordulót is ünnepelte. Három gyermekük született, öt unokájuk és egy dédunokájuk van. Illés Márton közel húsz évig egyház képviseleti tag volt, részt vett a plébánia és a ravatalozó építésében. Életének mottója Szent Pál szavait idézve: „A jó harcot megharcoltam, a pályát végigfutottam, a hitet megtartottam„.

Marci bácsi családja mellett a munkában lelte örömét, családszeretete, reális gondolkodása miatt nagy megbecsülésnek örvend a községben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában