Paks Kistérségi Szociális Központ

2020.03.26. 07:00

Kiemelt segítséget nyújtanak, ahol kell

Egyes szolgáltatások esetében az ügyfélkapcsolatok minimalizálásával segíti a járványvédelmi intézkedéseket a Paks Kistérségi Szociális Központ, míg más szervezeti egységek megtöbbszörözik szolgáltatásaikat az idős, egyedülálló emberek védelme érdekében.

Hanol Erzsébet

Forrás: Shutterstock

A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokat integráció formájában biztosítják a járvány idején is a Paksi járásban, illetve Harcon, Kölesden, Kistormáson, Medinán és Sióagárdon – írta közleményében Borbás László, a Paks Kistérségi Szociális Központ igazgatója. Húsz településen biztosítják a gyermekjóléti rendszer működtetését, illetve segítséget nyújtanak a szociálisan rászorulók részére önálló életvitelük fenntartásához, problémáik megoldásához. Egyes szolgáltatások egyet „visszalépve”, az ügyfélkapcsolatokat minimalizálva segítik a járványvédelmi intézkedéseket, míg más szervezeti egységek megtöbbszörözik szolgáltatásaikat az idős, egyedülálló emberek védelme érdekében.

Fotó: Shutterstock/Illusztráció

A szociális ellátórendszer ügyfelei közül fokozott veszélynek vannak kitéve a tartós ápolást, gondozást igénylő személyek, a hajléktalanok, a fogyatékossággal élők egyes csoportjai és az idősek. De veszélyeztetett csoportnak kell tekinteni a szociális területen közvetlen klienskapcsolatokkal dolgozókat is, kifejezetten az 50 év feletti korosztályt, különösen, ha valamilyen krónikus megbetegedésben érintettek.

A Paks Kistérségi Szociális Központ révén közel száz munkatárs és több ezer kliens kapcsolódik össze, a fertőzés terjedési kockázata magasnak mondható, azonban a házi segítségnyújtás, szociális étkeztetés területén minden eddiginél nagyobb szükség van a szolgáltatások bővítésére.

A közleményben azt írják, a család- és gyermekjóléti szolgáltatás terén az ügyintézéseket lehetőség szerint telefonon és elektronikusan végzik, míg a szükséges ügyfélfogadást előzetes időpont-egyeztetés révén próbálják megvalósítani. Családlátogatás csak indokolt esetben, súlyos veszélyeztetéssel összefüggő feladatellátás során történik. Az adománykezeléssel kapcsolatos feladatokat a minimális szintre szorítják vissza. Mivel a gyermekvédelmi intézményrendszer leállt, kiemelkedő jelentőségű a krízishelyzetek kezelése – tette hozzá Borbás László.

Házi segítségnyújtás esetében mérlegelik, mely tevékenység nélkülözhetetlen a kliens személyi biztonsága érdekében, és mely halasztható. A bevásárlásokat tömbösítik, és az élelmiszerek közül előnyben részesítik a csomagolt, jól tisztítható termékeket. Szoros kapcsolatra törekszenek a háziorvossal, ha az ellátottnál betegség tüneteit észlelik, a gondozó azt azonnal jelezi.

Az önkormányzatokkal együttműködve Kajdacson, Nagydorogon és Pakson az idősek klubjaiban szolgáltatási szünetet rendeltek el, illetve Pakson, a fogyatékosok klubjában csak ügyeletet biztosítanak. Ugyanakkor kérik, hogy akinek nem létszükséglet az igénybevétel, maradjon otthon. A paksi nappali melegedő a megelőzés érdekében folyamatosan elérhető, de létszámstopot vezettek be, és az általános higiénés szabályok betartására fokozottan ügyelnek.

A szociális étkezés biztosítása kiszállítással történik, ami nem jár jelentős fertőzési kockázattal, és még karanténba került embernél is lehetséges.

Türelmet, együttműködést kérnek

A központ munkatársai rendkívül leterheltek, és növekedő esetszámú feladatellátásra készülnek – hangsúlyozta Borbás László, hozzátéve, hogy ellátásaik igénylésénél kérik a türelmet, az önmegtartóztatást, csak valóban indokolt esetben vegyék igénybe szolgáltatásaikat, illetve információs rendszerüket, kerüljék a személyes kapcsolatokat.

A szociális szféra csendben végzi a munkáját, de most határozottan kérik az ügyfeleik, a hozzátartozók, az önkéntesek együttműködését Pakson és a kistérségben.

A Paks Kistérségi Szociális Központ elérhetőségei, székhely: 7030 Paks, Ifjúság útja 1/A. Központi információs szám: 75/830-480, 20/8830-480. Készenléti telefonszám: 20/216-4614 (munkaidőn túl hívható). Intézményi e-mail-cím: [email protected]. Központi irányítás, igazgató: 75/830-489. Igazgató e-mail-címe: [email protected].

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában