pszichológia

2020.03.26. 11:30

Most az agresszió fázisában vagyunk

A koronavírus-járvány miatti helyzetben fontos az önkontroll. Erre figyelmeztet Schell Gergely krízistanácsadó szakpszichológus, pár- és családterapeuta. Véleménye szerint ki lehet találni kreatív megoldásokat, amelyek egymás segítéséhez szükségesek.

Brunner Mónika

Forrás: MW

Sokan hiszik, az összes tudással rendelkeznek ahhoz, hogy akár bonyolult témákról is véleményt alkossanak, ám ez általában nincs így.

Érdemes tudni, hogy az elmúlt időszakban két fázison ment át mindenki. Kezdetben nem volt hihető, ami történt, sokan azt érezték, mintha egy katasztrófafilmben szerepelnének, amit szívesebben néztek volna inkább a mozikban. Jelenleg a tenni akarás, a kapkodás, a cselekvés, a düh, az agresszió és a vitatkozás jellemző az emberekre. A Facebookon gyakoriak a negatív megnyilvánulások, az emberek aggódnak a koronavírus-járvány miatt. A következő fázis az, amikor egy idő után kimerülnek, szomorúvá válnak, és elkezdik elfogadni mindazt, amin keresztülmennek.

– Érdekes, hogy az utóbbi néhány napban jelent meg a halálfélelem, a tagadás az emberekben, miközben billegnek a hétköznapok és a veszélyérzet között. A tiszta fejet legkönnyebben stabil napirenddel lehet megőrizni. Érdemes önálló munkaállomásokat létrehozni az otthonokban, ahol lehetőség van koncentrált munkára, tanulásra. Ezen felül az alap öngondoskodás is fontos: a testmozgás, re­laxáció vagy meditáció és a pozitív társas kapcsolatok ápolása. Utóbbi lehet most a legnehezebb, hiszen meg kell értenünk végre, otthon kell maradni annak érdekében, hogy a lehető legkevesebben kerüljenek súlyos, életveszélyes állapotba a betegségtől – hangsúlyozta.

Különösen a magányos, egyedül élő emberekre kell odafigyelni, akiknek jót tesz, ha felhívják a távolabbi ismerősöket, és beszélgetnek velük. Ugyanígy az időseknek is, akiket megviselhet a bezártság, ezért ajtón keresztül is érdemes velük szót váltani, hiszen elhagyhatják a gyógyszereiket, romolhat az állapotuk, miközben általában szégyellnek segítséget kérni.

Schell Gergely az elmúlt másfél évtized fontosabb ­kríziseinek kezelésében vett részt szakértőként vagy önkéntesként. Szerinte a legfontosabb tudatosítani, hogy a megváltozott helyzet mindenkinek megterhelő, de jó ha tudjuk, ez nem tart örökké.

– Biztos vagyok abban, hogy mindenki fel fogja dolgozni ezt az időszakot, és néhány hét vagy hónap múlva ugyanúgy élünk majd, mint előtte: visszatérünk a fogyasztói életformához. A krízisből lehet és érdemes tanulni, ezért jót tesz, ha feldolgozzuk, beszélgetünk arról, hogy mi is történik most velünk. Érdeklődve figyelem, hogy sokak számára újra átélhető, sőt, vigasztaló lett a vallásuk, hitük, és ezt nagy erőforrásként élik meg – mondta.

Hangsúlyozta, figyelni kell arra, hogyan lehet kihozni a legtöbbet ebből a különös időszakból. Ahogy a krízis-lélektanban mondják, a krízisekben a veszély és az esély egyszerre van jelen. Rajtunk múlik, növekedünk-e a megküzdés, a nehézségek során.

Néhány jó szó is sokat jelenthet

Schell Gergely szerint biztos, hogy mindenkit megvisel a bezártság, a bizonytalanság. Azoknak is nehéz, akik segítő szakmákban dolgoznak és a nap huszonnégy órájában látnak el szolgálatot. Gondoljunk hálával és bizalommal mindazokra, akik ezekben a nehéz hetekben a hazánkat és bennünket szolgálnak. Az egészségügyi dolgozókra, rendőrökre, katasztrófavédelmi szakemberekre, politikai döntéshozókra, katonákra. Szolidaritásunk, hálánk kifejezése sokat jelent számukra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában