Nyolc éve nyitott

2020.03.12. 07:00

Rendhagyó módon ünnepel az Atomenergetikai Múzeum

Fennállása nyolcadik évfordulóját ünnepli az Atomenergetikai Múzeum, méghozzá rendhagyó módon.

Hanol Erzsébet

Látványos programot állítottak össze az évfordulóra

Fotó: Beküldött kép

Nyitott szemmel járj! Ez a szlogen kapcsolódik a paksi Atomenergetikai Múzeum nyolcadik születésnapjához. Ennek jegyében külső színtereken, iskolákban, közintézményekben is megmutatja magát a múzeum tavasszal. Kísérletekkel, kiterjesztettvalóság-elemekkel ellátott interaktív tudáskapszulával települnek ki.

Mint azt az intézmény közleményében írják, a múzeum 2019-es éve az ötvenes szám bűvöletében telt, hiszen számos fél évszázaddal ezelőtti esemény köszönt vissza a rendezvényeken. Volt túra az ötven évvel korábban megkezdett atomerőmű-építkezés helyszínén, a Múzeumok Éjszakáján a holdra szállás és az űrkutatás volt a téma, sőt Woodstock hangulatát is megidézte az intézmény. Az elmúlt év kiemelkedő eredményeit követően – ami a programok sokszínűségében, a nemzetközi megkeresésekben, a modern kiállítási eszközök fejlesztésében és a rekordlátogatottságban nyilvánult meg – a múzeum új kísérletbemutatókkal, rendhagyó programelemekkel indította az új évtizedet.

Látványos programot állítottak össze az évfordulóra Fotó: Beküldött kép

A megnyitás évfordulójára összeállított programot az atomerőmű üzemi területének egy frekventált pontján, az Atomerőmű Tűzoltóság segítségével mutatta be a múzeum: emelőkosaras tűzoltóautóval és sugárárnyékolt járművel, folyékony nitrogénnel, hordóugratással kápráztatták el az érdeklődőket. A természettudományos ismeretterjesztésben hosszú ideje a múzeum mentora Härtlein Károly, a Budapesti Műszaki Egyetem mesteroktatója, aki kísérleteivel még izgalmasabbá tette az évfordulós bemutatót.

A múzeum tevékenysége kapcsán kiemelték, hogy az atomenergetika megismertetése mellett olyan ismeretanyagot is biztosít az intézmény, amelyekről az energiatermelés kapcsán beszélni érdemes. Ezek közé tartozik a környezettudatosság, a megújuló energiaforrások, az atomerőművek klímaváltozást csökkentő hatása, az atomerőmű műszaki-innovációs tevékenysége. A mérnökutánpótlás biztosítása érdekében a múzeum befogadható módon közelíti a tudományos témákat, felkeltve a fiatalok érdeklődését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában