Szolgálatukra mindig szükség van

Hanol Erzsébet

Vannak munkakörök, amelyekben folyamatosnak kell lennie a szolgálatellátásnak, ilyen többek között a tűzoltók és a mentők munkája. A koronavírus miatt kialakult helyzet kapcsán megkerestük a két szervezet szóvivőjét, milyen intézkedések léptek életbe a rendkívüli helyzetben. Boros Brigitta, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, közismert, hogy a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állománya különleges közszolgálati jogviszonyban látja el feladatait. Ez a jogviszony sajátos értelmet nyer veszélyhelyzet kihirdetése esetén.

A koronavírus-járvánnyal összefüggő feladatok végrehajtására az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője intézkedési tervet adott ki. Ez az ország minden katasztrófavédelmi igazgatóságára egységesen határoz meg feladatokat. Ilyen például az állomány védőeszközökkel való ellátása, tájékoztatása, figyelemfelhívás a fertőzés elkerülésének lehetőségeire, a laktanyák gyakoribb fertőtlenítése. Amennyiben a helyzet indokolja, úgy más veszélyhelyzetekhez hasonlóan, a tűzoltók szolgálatszervezésében lehetőség van a szolgálati rend megváltoztatására a szolgálatellátás zavartalanságának biztosítása érdekében.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője arról tájékoztatott, hogy a mentődolgozók biztonságát, egészségük megőrzését elsődleges fontosságú célnak tekintjük, hiszen testi és lelki épségük alapozza meg a betegek ellátását. Az egészségügyi veszélyhelyzet kapcsán újabb intézkedéseket tettek, amelyek az eddigiekkel együtt a dolgozók lehető legnagyobb biztonságát szolgálják. A védőfelszerelésekkel kapcsolatos ellátás folyamatos, a fertőtlenítőszerek mindenhol rendelkezésre állnak, a bajtársakat minden információval ellátjuk.

A koronavírusról Tolna megyében

A dosszié további cikkei

Ezek is érdekelhetik