véradás, toborzás

2020.03.03. 18:10

Tízen most először nyújtották karjukat

Budavári Kata

Fotó: Mártonfai Dénes

Véradó és toborzó nap volt ma Szekszárdon, az egyetemi karon. Mint azt Vén Csaba őrnagytól megtudtuk, a területi vérellátó szervezéséhez társult a toborzó iroda, a kar dékánjától pedig engedélyt kaptak arra, hogy toborzó pontot állítsanak fel. Az eseményről értesítették a katonai alakulatokat, így a medinai laktanyát, az Ady szakközépiskolába járó kadétokat, a Tolna megyei területvédelmi zászlóalj-, valamint az iroda állományát. Emellett természetesen számítottak az egyetemisták hétköznapi hősiességére is.

Reggel kilenc órától délután egy óráig harminckilencen adtak vért, közöttük tizenkilenc katona. Jelentősnek mondható az elsőként donorságot vállalók száma, ők tízen voltak.

Az eseménnyel egyrészt ráirányították a megjelentek figyelmét arra, hogy egy véradással három ember életét lehet megmenteni, másrészt magára a katonaságra. Arra, hogy a honvédségnek, a hazának szüksége van a civilekre. Léteznek ösztöndíj programok, illetve lehetőség van a tanulói jogviszony mellett területvédelmi tartalékos szolgálatot vállalni. Ez utóbbi esetében vonzó lehet, hogy a felkészítés, a kiképzés helyben zajlik, és juttatás, fizetség is jár azért, ha valaki civil élete, foglalkozása mellett támogatja a honvédelem ügyét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában