átalakult a helyi piac

2020.04.08. 11:35

Kinyitottak a közterületi elárusítóhelyek

Nem bezártuk a piacot, csak kitaláltuk, miként oldható meg, hogy az emberek ne csoportosuljanak – mondta Ács Rezső szekszárdi polgármester szerdán reggel az egyik közterületi elárusító helynél.

Budavári Kata

Fotó: Mártonfai Dénes

A Liszt Ferenc téren, a Prométheusz parknál, a gimnázium előtt és még más helyekre is kitelepültek azok, akik korábban a piacon kínálták portékájukat. A városvezető tájékoztatása szerint eddig tizenkilencen kaptak engedélyt, és jelenleg négy esetben folyamatban van ennek kiadása. A polgármester elmondta, minden héten érkezik néhány kérelem, az elárusítóhelyekről készült térképet folyamatosan frissítik.

Ács Rezső polgármester, kezében a térképpel Fotó: Mártonfai Dénes

Mint ismeretes a piacon csak az állandó üzlettel rendelkezők nyithatnak ki, a szabadtéri kereskedelmet átmenetileg fel kellett függeszteni, mivel ez a tér egyfajta találkozóhelyként működik. Ezzel együtt Szekszárdon összesen negyvenegy ponton engedélyezik a közterületi árusítást, és most a városkép nem szempont. Sokkal fontosabb, hogy az átszervezés miatt lényegesen könnyebb például zöldséget és gyümölcsöt beszerezni, és, hogy így időben és térben is sikerült széthúzni a piaci vásárlásokat. Ács Rezső úgy véli, egyes városrészekben jelentős előre lépés történt, hiszen a lakásokhoz közelebb esnek a beszerző helyek. Hangsúlyozta, hogy az ünnepek és a négy napos hosszú hétvége előtt többen és nagyobb mennyiségben vásárolnak, ezért még fontosabb, miként lehet elkerülni a fertőzés veszélyét és egymástól a megfelelő távolságot tartani. Inger Viktor, az egyik füstölt árut, így sonkát kínáló vállalkozás részéről elmondta, nekik különösen nem mindegy, hogy az ünnep előtt eljutnak-e termékeik a vásárlókhoz.

Fotó: Mártonfai Dénes

A polgármester a Húsvétra vonatkozóan az eddiginél is hangsúlyosabban érvelt annak jelentősége mellett, hogy otthon maradjanak a családok és főleg az idősek. – A szekszárdiak eddig is fegyelmezettek voltak, sikerült lelassítani a járvány terjedését. Nagyon fontos, hogy aki teheti, mert nem dolgozik, otthon töltse az ünnepet – mondta. Arról is beszélt, hogy az önkormányzat, minden feltételt biztosít ahhoz, hogy a szekszárdiak biztonságban legyenek. Kétszázharminc idősnek szállítanak ki ebédet és több, mint háromszáz gyermeknek, de napról napra hét-nyolc új igénylés érkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában