önmegfigyelés

2020.04.17. 11:30

Naponta kétszer mérik saját hőjüket a kórházi dolgozók

Tizennégy napon keresztül szükséges önmegfigyelést végezniük az egészségügyi dolgozóknak, ha koronavírussal fertőzött beteggel rövid kapcsolatba kerülnek: naponta kétszer mérnek lázat, és a lehetséges légúti tünetekre is figyelniük kell.

Brunner Mónika

Forrás: Shutterstock

Az egészségügyi dolgozók gyakran kerülnek veszélyeztetett, legyengült betegekkel kapcsolatba, ezért a cél a korai tünetek mielőbbi felismerése, a megelőzés.

Így különösen figyelnek azokra, akik hosszabb időn át két méteres távolságon belül tartózkodnak egy koronavírussal fertőzött személlyel vagy tudott róluk, hogy védőeszköz használata nélkül, közvetlenül érintkeztek a beteg fertőző testváladékával: például a beteg ráköhögött valakire, vagy valaki kesztyű nélküli kézzel a beteg használt zsebkendőjéhez nyúlt.

Sok mindent figyelembe vesznek egy-egy eset meghatározásánál, például hogy a személyzet viselt- e egyéni védőeszközt, vagy hogy milyenek a beteg klinikai tünetei. Ha az egészségügyi dolgozó egyéni védőeszköz nélkül, hosszabb ideig volt szoros kontaktusban koronavírussal fertőzött beteggel, akkor felmentik a munkavégzés alól, és tizennégy napra járványügyi megfigyelés alá helyezik.

Amennyiben a munkája elengedhetetlen és maradéktalanul betartja az infekciókontroll előírásait, részt vehet a koronavírussal fertőzött betegek kezelésében, de annak egyik kitétele, hogy folyamatosan sebészi szájmaszkot kell viselnie. Ha a járvány­ügyi megfigyelés alatt a klinikai tünetek jelentkeznek, akkor az egészségügyi dolgozót „gyanús/kivizsgálás alatt álló beteg”-nek minősítik, ha tünetmentes, de pozitív mintája lesz, akkor a munkavégzése nem ajánlott.

Védik a dolgozókat a fertőződéstől

Az ajánlott óvintézkedések megfelelő betartása, a védőeszköz viselése elvileg megvédi az egészségügyi dolgozókat a fertőződéstől, még a koronavírusos betegekkel való, hosszabb idejű, szoros kontaktus alatt is. Ugyanakkor a védőeszköz használat bármilyen következetlensége vagy az óvintézkedések elégtelen betartása már kockázatot rejt magában. Ezért az egészségügyi dolgozóknak folyamatosan önmegfigyelést kell végezniük. Azok nincsenek kitéve a koronavírussal való fertőződés kockázatának, akik a betegekkel nem érintkeznek közvetlenül, és nem lépnek az aktív betegellátás helyiségeibe, valamint betartják a rutin infekciókontroll óvintézkedéseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában