gyakorlati vizsgák

2020.05.19. 19:00

A gazdák és a szakácsok már levizsgáztak

Foray Nándor

Fotó: Mártonfai Dénes

Egy hete zajlanak a szekszárdi középiskolákban a gyakorlati vizsgák. Hétfőn az AM Dunántúli Agrárszakképző Központ, Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium közszolgálati ügyintéző tanulói tették le a gyakorlati vizsgát, ismertette Simonné Szerdai Zsuzsanna intézményvezető. Kedden tizennyolc gazda tanuló vizsgázott le, mindegyik eredményesen. Sikertörténetnek tartja a napot, a vizsgázók négy feletti átlagot produkáltak. A felkészülésről azt mondta, a pedagógusok számára a távoktatás miatt nehezebb volt, a gazda diákok helyzetét azonban megkönnyítette a rendkívüli helyzet. Ennek oka, hogy míg írásbeli vizsgájuk különben sem lett volna, a szóbeli ezúttal elmaradt. Gyakorlatból meg nagy részük ügyes, sokan jártasak a gazdálkodásban, esetleg állatot tartanak otthon. A szóbeli vizsgára viszont nem feltétlenül ültek volna le alaposan megtanulni a tételeket.

A gazda diákok remekül teljesítettek a gyakorlati vizsgán (Fotó: Mártonfai Dénes)

Kedden kézzel kellett gépeket beállítani, az állattartó telepen fejtek – csupa olyan dolgot mutattak be, melyet az elmúlt három év alatt magas óraszámban tanultak. Emiatt is vették könnyen az akadályokat amellett, hogy jó felkészítést kaptak. Szerda a mezőgazdasági technikusi gyakorlati vizsga napja, huszonöt tanulót érint. Csütörtökön tizenöten állategészségügyi technikusi vizsgán vesznek részt, pénteken négyen húsipari termékgyártói vizsgára mennek, szombaton tizenöten szőlész-borászatból méretnek meg. A központi írásbeli május 25-én lesz. A következő napon kilenc mezőgazdasági gépésztechnikus vizsgázik, 28-án pedig egy gyakorlati pékvizsga következik.

A Kolping Iskolában már a múlt héten, május 13-án megkezdődtek a gyakorlati vizsgák, tájékoztatott Koller Tamás igazgató. A szakács vizsgán két korcsoport tanulói már túl vannak. Délelőtt és délután hat-hat tanuló tüsténkedett a konyhán. Mindegyik diák teljesítette a követelményt. Szerdán szociális gondozó és ápoló, 22-én virágkötő és virágkereskedő gyakorlati vizsga lesz a Kolpingban. Virágkötő és virágkereskedő írásbeli vizsga 25-én, parkgondozói és kerti munkás írásbeli 26-án, szociális gondozó és ápoló 27-én, szakács 29-én lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában