A gumikesztyűnél jobb lehet a kézfertőtlenítés

Kovács Klára háziorvos a koronavírus-járvány kezdetétől naplót vezetett a történtekről. Legfrissebb tapasztalatait megosztjuk olvasóinkkal.

Tolnai Népújság

2020.05.13 Bátaszék, Kovács Klári bátaszéki háziorvos portré. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

„H. vagyok, az őrsről. Jöttünk ellenőrizni a hatósági karanténban levő K-t. A szomszédok mondták, hogy orvoshoz ment.” K. éppen akkor a rendelőmben volt és a kezébe adtam a 2. negatív PCR tesztjét. Szóval ő szabadult a karanténból, a piros papírt másnap levették a házukról – írta naplójában a doktornő. – Ez a család visszakapta a szabad mozgását.

A mögöttük hagyott hét sokunkban hasonló érzéseket váltott ki. Ahogy csökken a vírustól való félelem, formálódik a gondolat, ha betartjuk a szabályokat, akkor mi magyarok jól megúszhatjuk ezt a járványt.

A telefonok folyamatosan csörögnek a rendelőben. Régen a körzetben volt orvos írnok, aki kézírással a betegkartonra írta a kórtörténetet. Most telefonos diszpécserre lenne szükség. Ilyen munkatárs nincs. A betegek jönnek bejelentkezéssel és anélkül. Pénteken fél négykor tudtuk behívni a félhármas beteget. Egy-egy időpontra a család több tagja is megjelenik, és olyan is volt, hogy a csatlakozott férj volt komoly beteg, pedig a feleségnek volt időpontja. Szóval az ellátatlan esetek felgyűlése nehezen kezelhető helyzetet teremtett.

Az egy éve rendelő környékén sem járó páciens hirtelenjében szeretné gyógyíttatni a gerincferdülését, a gerincsérvét és hasfali sérvét, de közben cukra is lett. Szakmai szempontból rangsorolom a problémákat, majd jön a hideg zuhany. A sorrendet a szakellátás hozzáférhetősége határozza meg, nem a probléma súlyossága.

Június 2-től tervezik az újranyitás második lépcsőjét. Jönnek a lejárt jogosítványokkal, mert tudják, hogy folyik a visszaszámlálás a veszélyhelyzet vége, plusz 15 nap. Akik egészségesek, nekik gördülékeny a folyamat. Több kolléga jelezte, hogy a júniusi időpontok többségét már nem kívánja lemondani, tehát keressék őket telefonon a saját szakrendelési napjukon, a leleten szereplő időpont előtt 7 nappal.

– Gondolkodjunk együtt a gumikesztyűről. A pénztárosnak az üzletben már reggel hétkor látszik, hogy izzadt a keze a kesztyűben. Volt olyan eladó, aki megmutatta a felázott, mosónőkézre emlékeztető bőrét, amit gyulladásos bőrfolyamat tarkított. A vírustól való megfertőződés és a vírus terjesztése ellen a kesztyű rendszeres fertőtlenítése és cseréje nem jelent több előnyt, mint a rendszeres kézfertőtlenítés. Én, ha bármilyen okból úgy döntök, hogy kesztyűben vizsgálok, akkor a kesztyűt úgy használom, hogy kézfertőtlenítés után, megszáradt kézre húzom fel, majd szabály szerint történő kibújást követően a kukába dobom. Mint tudjuk, órákon keresztül maszkban sem egyszerű az élet. Jön a meleg idő és még hőség is nehezíti majd a légvételt és az életünket.

Borítóképünkön dr. Kovács Klára

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában