hőgyészi temető

2020.05.23. 11:30

Fenntartói alapelv: temetői rend, csakis jogszabályok szerint

A hőgyészi önkormányzat május elsejével szerződést kötött a Panteon Kft.-vel. Tette ezt azért, mert a plébániai hivatal hónapokkal ezelőtt átadta a községnek a temető üzemeltetését, a sírhelymegváltásokat, a nyilvántartást. A településen többen is attól tartanak, hogy korlátozzák a temetőlátogatást, más szolgáltató nem temethet, illetve nem akkor, amikor akar.

Munkatársainktól

Fotó: Mártonfai Dénes

– Törvényi kötelességünk a köztemető fenntartása, de nincs elég alkalmazottunk és speciálisan képzett szakemberünk sem arra, hogy ezt a feladatot saját hatáskörben ellássuk – mondta Máté Szabolcs polgármester. – Költséghatékonyabb megoldás volt, hogy új alkalmazott felvétele helyett szolgáltatási szerződést kötöttünk a Panteon Kft.-vel, amely május elsejétől üzemelteti a temetőt. A nyitvatartási időt ők állapítják meg és tartatják be. A kapu egyébként korábban mindvégig nyitva volt, mostanra ez az állapot megváltozott.

Máté Szabolcs hozzátette, hogy a ravatalozó is hamarosan visszakerül az önkormányzathoz, miután a plébániahivatal és az előző polgármester, mint egyéni vállalkozó között kötött szerződés felmondási ideje június közepén lejár. A ravatalozónál minőségi javulást terveznek. A temető területe egyébként több mint tízezer négyzetméter, jelenleg reggel hattól este kilencig van nyitva.

Működésének részletes szabályait, a rendeletet az önkormányzat honlapján, illetve a cég weboldalán lehet áttekinteni.

– Kölcsönösen megkerestük egymást – adott tájékoztatást a szerződés előzményeiről Nyakas Gábor, a Panteon Kegyeleti Kft. ügyvezető igazgatója. – Tettük ezt a jogszabályi kötelezettségnek megfelelő működés biztosítása érdekében. Egy temető gondozása ugyanis nemcsak a környezet rendben tartásból áll, hanem a szükséges dokumentáció előírás szerinti vezetéséből is. Tudom, hogy néhányan tartanak a változástól, de semmi olyan intézkedést nem teszünk, ami ne felelne meg a jogszabályoknak.

Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy a temetőt nem zárják le, viszont megállapítják a látogatási időpontokat. A gépkocsival történő behajtást korlátozzák, a többi temető működési rendjének megfelelően. Teszik ezt például azért is, hogy a sírköves vállalkozások ne közlekedhessenek kontrollálatlanul és a munkavégzésük idején keletkezett hulladék elszállítását a fenntartó képes legyen ellenőrizni. A lakosságnak vagyonvédelmi szempontból is érdeke, hogy a temető ne legyen szabadon átjárható.

Természetesen más szolgáltató is temethet, az egyenlő bánásmód elvének megfelelően, az érintett felekkel történő egyeztetés után, közösen elfogadott időpontban. A rendeletben meghatározott fenntartói szolgáltatásokat – például sírásás, hantolás – a Panteon Kft. végzi.

– Hőgyészen a Fő utcán található új irodánk – közölte Nyakas Gábor. – Tibainé Fazekas Mária irodavezetőnk mindenkinek szívesen válaszol a személyesen, telefonon, vagy e-mailben feltett kérdésére, a temető üzemeltetéssel kapcsolatban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában