Idősek, fogyatékos személyek, betegek a veszélyhelyzetben

Idősekről, pszichiátriai betegekről, fogyatékos személyekről, szenvedélybetegekről gondoskodik a Tolna Megyei Integrált Szociális Intézmény, mintegy tucatnyi épületében megyeszerte.

Brunner Mónika

Forrás: Shutterstock

Pál Mária intézményvezető úgy tájékoztatott, hogy a megyében a betöltött férőhelyeik száma kilencszázhetvenhét, melyből ápoló-gondozó férőhelyen háromszázötvenkilenc fogyatékos személyről, száznegyven pszichiátriai betegről és negyvenegy szenvedélybetegről, valamint kétszázhatvanöt idős emberről gondoskodnak. Fogyatékos személyek rehabilitációs intézményében nyolcvanötöt, szenvedélybetegek rehabilitációs intézményében ötvenötöt, fogyatékos személyek lakóotthonában harminckét embert látnak el.

Felvételi zárlat van

Mint ismert, az ellátottak védelme érdekében az országos tisztifőorvos március 8-án látogatási tilalmat rendelt el a szociális bentlakásos intézményekben. Ezzel egyidejűleg a kijárás is tilos az ott lakóknak, a határozat továbbá arról is rendelkezik, hogy az intézményekben felvételi zárlatot kell elrendelni. Az intézmény rendelkezik pandémiás tervvel (fertőző betegség okozta járványterv – a szerk.), amely az esetleges fertőzés bejutását követő intézkedéseket is tartalmazza. Ezeken kívül az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) útmutató megjelentetésével segíti az intézmények munkáját a veszélyhelyzet fennállása alatt.

Piktogramok segítenek

Pál Mária arról is tájékoztatott, hogy az otthonok, intézmények lakói hogyan viselik az intézkedéseket, a fogyatékos személyeket milyen módon tájékoztatják a történésekről, a pszichiátriai betegek, szenvedélybetegek számára milyen útmutatásaik vannak. Az ellátottak jelentős többsége türelemmel viseli a látogatási és az intézményelhagyási tilalomból fakadó kellemetlenségeket. Az intézmény valamennyi munkatársának feladata az ellátottak lelki támogatása is, amelyre a vezetői utasításban külön hangsúlyt fektettek. Otthonaikban több helyen kifüggesztett piktogramok segítik a helyes kézmosás, hulladékkezelés és a távolságtartás, maszkviselés megértetését.

És hogy a járványveszély miatt milyen változtatásokat vezettek be az étkeztetések során, az ételek tekintetében?

Mint kiderült, az intézmény saját konyhákat üzemeltet, melyek alapanyag-ellátása zavartalan. Az ellátottak otthonról csomagot kaphatnak, de kérték a hozzátartozókat, hogy csak eredeti, bolti csomagolású élelmiszereket küldjenek, amiket átadás előtt fertőtleníteni tudnak. Arra is választ kaptunk, hogy van-e, volt-e bármelyik otthonukban, intézményükben már szükség karanténra. Mint megtudtuk, arra nincs és nem is volt szükség. Koronavírusra utaló tünet esetén az ellátottat úgy kell tekinteni, mintha fertőzött lenne, és a járványügyi hatóság döntéséig az írásban rögzített izolációs terv szerint kell eljárni. Az ehhez szükséges minden támogatást és szakmai segítséget megadott, és folyamatosan megad az országos tisztifőorvos rendelkezéseivel összhangban az EMMI. Az intézmények ellátása védőfelszerelésekkel, fertőtlenítőszerekkel folyamatos.

Több mint ötszáz segítő

Megkérdeztük azt is, hogy hány alkalmazottat foglalkoztatnak, milyen szabályok vonatkoznak rájuk, mennyire tudtak alkalmazkodni az elmúlt hetekben a járványveszély helyzetéhez, szükség van-e túlórákra, akár megváltoztatott munkarendre?

Az intézményvezető ismertette, hogy a Tolna Megyei Integrált Szociális Intézmény a székhelyén és tizenegy telephelyén ötszázharmincöt közalkalmazottat foglalkoztat, szakmai és kiszolgáló munkakörökben. A munkabeosztás négyhavi munkaidőkeretben történik, amely lehetővé teszi a megnövekedett munkaóraigény kezelését az érintett munkakörökben. A túlórák keletkezése elkerülhetetlen, ezeket a szabályok szerint ki fogják fizetni.

Igénylik a találkozást

Az ellátottakról ismertette, hogy a vártnál is nagyobb türelmet és megértést tanúsítanak a kapcsolattartás lehetőségeinek beszűkülésével kapcsolatban. Az idő előrehaladtával azonban fokozódik bennük a vágy a személyes találkozásra. Az érzelmi ingadozásokat munkatársai kellő empátiával kezelik, és segítik az ellátottakat lelki egyensúlyuk visszanyerésében. A hozzátartozók számára a telefonos tájékoztatás biztosított. Azon ellátottaknak pedig, akik eddig is használtak egyéb kommunikációs csatornákat, továbbra is adott a lehetőség. A járványveszéllyel kapcsolatban a hozzátartozók tájékoztató levelet kaptak, amely saját egészségük megóvására is tesz javaslatot. A kapcsolattartás lehetséges módjairól, a csomagokkal kapcsolatban az értesítést megkapták.

Köztünk élnek

A Tolna Megyei Integrált Szociális Intézmény központja Szekszárdon található, a telephelyei megyeszerte számos helyen. Az Árpád-házi Szent Erzsébet Fogyatékosok és Pszichiátriai Betegek Otthona Bonyhádon, a Csilla von Boeselager Szenvedélybetegek Otthona és Rehabilitációs Intézménye Tengelicen, a Dunaföldvári Idősek Otthona természetesen Dunaföldváron, a Hétszínvilág Fogyatékosok Otthona, Rehabilitációs Intézménye és Lakóotthona Szekszárdon, a szekszárdi központ címén, a Tolna Megyei Integrált Szociális Intézmény Lakóotthona Regölyben, a Margaréta Rehabilitációs Intézménye, Regöly-Majsapusztán, a Mechwart András Fogyatékosok Otthona Belecskán, a Palánki Idősek Otthona Szekszárdon, a Szent András Pszichiátriai Betegek Otthona Bölcskén, a Szivárvány Idősek Otthona Bátaszéken, a Tölgyfa Fogyatékosok Otthona Pálfán. A Tolna Megyei Integrált Szociális Intézmény és telephelyei a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz tartozik, akárcsak a Tolna Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában