Koronavírustesztből kétfélét végeznek

A járványügyi helyzetre tekintettel már Szekszárdon is végeznek egyéni kérésre kétféle koronavírus-meghatározást. Az egyik azt mutatja ki, hogy a páciens találkozott-e valaha is a kórokozóval, a másik, az úgynevezett PCR teszt pedig azt, hogy éppen fennáll-e a betegség.

Budavári Kata

Fotó: Mártonfai Dénes

Tovább bővítette vizsgálati palettáját a SARS-CoV-2 IgG meghatározással a szekszárdi Spirit Egészségcentrum. Mint azt dr. Streicher Mátyás vezető orvos elmondta, az IgG azt a speciális antitestet jelenti, amelyet a fertőzött ember immunrendszere állít elő. Az antitestek a tünetek jelentkezése utáni néhány naptól két hétig terjedő időszakban jelennek meg, de ezután is megmaradnak a szervezetben. A teszttel azt lehet kideríteni, hogy az illető találkozott-e a kórokozóval. Ha igen, mai tudásunk szerint az illető immunis a betegséggel szemben, és nem fog újra megfertőződni. A COVID-19 vírusa ugyan mutálódhat, ám jelenlegi változatainak alacsony száma miatt az előbbi állítás, azaz a védettség ténye nagy valószínűséggel igaz.

Aki esetleg februárban, márciusban átesett lázas betegségen, és külföldön dolgozik vagy kamionsofőr, annak érdemes lehet elvégeztetni egy ilyen vizsgálatot. Pozitív eredmény esetén, illetve, ha fennáll a betegség gyanúja, nem árt a másik, az úgynevezett PCR tesztet is kérni.

Ez utóbbi vizsgálat a vírus RNS-ét, azaz magát a vírust mutatja ki, legkorábban a fertőzést követő egy-három nappal, a garat nyálkahártyájából vett mintából a vírus genetikai jellemzőjének vizsgálatával. Ez a pozitivitás mindaddig fennáll, ameddig a betegség tart.

A teszt előnye, hogy a betegség korai fázisában is kimutatható a vírus, de előfordulhat, hogy akkor végzik el (a lappangási idő elején), amikor a vírus még nem mutatható ki a vett mintából, ezért szükséges lehet a teszt megismétlése. A vírus a gyógyulást követően eltűnik a nyálkahártyáról, így korábbi pozitív teszt esetén, 48 óra eltéréssel vett, két negatív eredmény gyógyulást jelent.

A vezető orvos úgy véli, mivel hazánkban, és különösen megyénkben alacsony a fertőzöttek száma, a vizsgálati lehetőségek elsősorban azoknak a cégeknek kelthetik fel az érdeklődését, amelyek például üzletkötőket alkalmaznak vagy dolgozói sokat utaznak külföldre, Budapestre. A PCR teszt mintavételére lehetőség van a Spirit Egészségcentrumban, de ez munkahelyen, illetve otthon is kivitelezhető.

Dr. Streicher Mátyástól megtudtuk, jelenleg ez az egyetlen hivatalosan is elfogadott vizsgálat a betegség kimutatására, és ha jól végzik a mintavételt, igen pontos, kilencven százalékos biztonsággal mutatja ki a kórokozó jelenlétét. Az eredményt pedig már másnap kézhez kapja a páciens.

Borítóképünk az országos koronavírus-szűrés bátaszéki állomásán készült

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában