lomtalanítás

2020.06.19. 14:00

A ház előtt nem lehet akármit elhelyezni lomtalanításkor sem

A tavaszi lomtalanítások a járvány miatt ugyan csúsztak, de most már ismét van lehetőség a házhoz menő szolgáltatás igénybevételére.

Hanol Erzsébet

Fotó: Mártonfai Dénes

A koronavírus-járvány miatt a lomtalanítást felfüggesztették a szolgáltatók, ám mostanra ismét kérhető a szállítás. Megyénk településeinek túlnyomó többségében a Vertikál Zrt. és annak partnerei végzik a hulladékgazdálkodást. A cég az elmúlt években bevezette a házhoz menő lomtalanítást, és évente legalább egyszer ingyen elviszik a háztartásokban feleslegessé vált lomot, az ingatlantulajdonossal előre egyeztetett időpontban. Azokon a településeken, ahol a Vertikál Zrt.-hez tartozó Alisca Terra végzi a szemétszállítást, az aliscaterra.hu oldalon található űrlap kitöltésével vagy az ügyfélszolgálaton lehet igényelni a lomok elszállítását. A lomtalanítás feltétele, hogy az ingatlanhasználó rendelkezzen élő szerződéssel, a szolgáltatás ne legyen szüneteltetés alatt és ne legyen hulladékszállítási díjhátraléka.

A lomok közé sorolják a feleslegessé vált használati tárgyakat, eszközöket, bútorokat. A kisebb méretű hulladékot a könnyebb szállítás érdekében zsákolva, kötegelve kell kihelyezni, de a nagyobb méretűeket is kisebb darabokra kell szedni, és úgy bezsákolni. Az Alisca Terra honlapján azt írják, hogy az előre egyeztetett szállítási napon reggel hat óráig kell kihelyezni a lomot úgy, hogy a hulladék ne akadályozza a gyalogos- és a gépjárműforgalmat. A lomtalanítás időpontjában a megrendelőnek vagy meghatalmazottjának otthon kell tartózkodnia.

Mindent azonban a lomtalanítás során sem lehet kihelyezni. Nem szállítják el az építési törmeléket, az elektromos, elektronikai hulladékot, a veszélyes hulladékot, a gumiabroncsot, az akkumulátorokat, a festékes dobozt, a szigetelő anyagot, a palát, az állati tetemet, a zöldhulladékot, a szelektíven gyűjtött és a kommunális hulladékot.

Társasházak, többlakásos ingatlanok is igénybe vehetik a házhoz menő lomtalanítást. Esetükben az időpontot az ingatlanhasználók közösen határozzák meg, az igénybejelentésre a közös képviselő jogosult.

Volt, ahol átütemezték a lomtalanítást

Paks, illetve Tamási térségében szintén a Vertikál Zrt. vette át a hulladékgazdálkodási szolgáltatást, így azokon a településeken is házhoz menő lomtalanítást végeznek az előre egyeztetett időpontban. A részletekről az ügyfélszolgálati elérhetőségeken érdemes tájékozódni.

A bonyhádi és a dombóvári térségben a Dél-Kom Kft. végzi a szemétszállítást. A cég honlapján azt írják, hogy a veszélyhelyzet miatt a lomtalanítást szüneteltetik, illetve átütemezték, és az új időpontokról a későbbiekben tájékoztatják a lakosságot. Ugyanakkor azt is közzétették, hogy június 2-tól fokozatosan megkezdték a hulladékudvarok megszokott működési rendjének visszaállítását. Az eddigi szabályok betartása mellett azt kérik, hogy aki a hulladékudvarba visz szemetet, belépéskor viseljen száj­maszkot, és az átvevőtől, valamint más ügyfelektől tartsa meg a másfél méteres védőtávolságot. A Dél-Kom Kft. által üzemeltetett hulladékudvarokban a komposzt értékesítése egyelőre szünetel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában