szép eredmények

2020.06.25. 10:30

A latin nyelv olyan, mint egy izgalmas rejtvény

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

Egykor azt tervezte, hogy érettségi után a jogi egyetemet célozza meg, ott pedig szükség van a latinra. Így lett Sebestyén Noémi a Szekszárdi Garay János Gimnáziumban dr. Gesztesi Enikő latin-ógörög-történelem szakos tanár tanítványa.

– Eleinte voltak nehézségeim ezzel a nyelvvel – emlékezett vissza a 10. B. osztályos diák a kezdetekre. – Ám minél többet és alaposabban tanultam, egyre inkább megkedveltem. Amikor egy-egy mondaton belül egyeztetem az eseteket, mintha egy izgalmas rejtvényt fejtenék, olyan szellemi kihívásban van részem.

Noémi tavaly indult az Ábel Jenő Országos Latin Tanulmányi Versenyen, a latinos középiskolások legrangosabb megmérettetésén. A bemutatkozás nem a legjobban sikerült.

– El is keseredtem, felmerült bennem, hogy esetleg abbahagyom a versenyzést – mondta. – Ám a tanárnő arra biztatott, hogy folytassam, és meglátom, hogy idővel jönnek a szép eredmények.

Dr. Gesztesi Enikőnek maradéktalanul igaza lett. Az idei versenyeket tekintve ugyanis már kisebbfajta listát kell áttanulmányoznunk, ha összegezni akarjuk Sebestyén Noémi remek eredményeit. Íme: Hyperión Országos Tanulmányi Verseny a görög-római kultúráról, Aenigmata Latina Minores kategória, 5. helyezés; Horváth István Károly Ókortudományi és Latin Nyelvi Verseny, Minores kategória, 12. helyezés; Országos II. Rákóczi Ferenc Latin Fordítási Verseny: bejutás az őszi döntőbe.

Ám van még valami. Noémi idén ismét indult az Ábel Jenő Országos Latin Tanulmányi Versenyen, és Maiores kategóriában a 19. helyezést érte el. Több mint harminc versenyzőt utasított maga mögé. Ezzel lehetőséget kapott arra, hogy Olaszországban, a Cicero elnevezésű nemzetközi latin nyelvi versenyen öregbítse iskolája és saját maga jó hírét.

– Noémi, többi latinos tanítványomhoz hasonlóan, hetente három tanórán tanulja ezt a nyelvet – adott tájékoztatást dr. Gesztesi Enikő. – Ennek azért van jelentősége, mert erre specializálódott gimnáziumban magasabb óraszámban tanuló diákokkal versenyezve éri el a remek eredményeket.

Borítóképünkön: Sebestyén Noémi és dr. Gesztesi Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában