lerakatok

2020.06.07. 16:00

El szeretnék érni, hogy megszűnjenek az illegális lerakatok

Simontornya számos területén található illegális szemétlerakat. Az önkormányzat ezek felszámolására, a város bel- és külterületeinek tisztán tartására törekszik, hangzott el a Sim Tv-ben.

Foray Nándor

Fotó: Shutterstock

A háztartásokban keletkező szemetet a szolgáltató heti egyszer szállítja el. A lakóházak elé kirakott kukákat csütörtökönként ürítik. A gyűjtőszigeteken pedig ezerliteres gyűjtőedényeket helyeztek ki. A külterületi, szőlőhegyi tulajdonosok vagy ideiglenesen itt tartózkodók úgy tudnak legálisan megszabadulni a szemetüktől, ha megvásárolják a szolgáltató emblémájával ellátott zsákot. A megtelt zsákokat március 1. és december 15. között kéthetente elviszi a szolgáltató.

A papír-, a műanyag- és a fémhulladékot átlátszó zsákokban, vagy kötegelve kéthetente kedden szállítják el a ház elől. A zöldhulladékot április 1. és november 30. között havonta egyszer viszik el. Az önkormányzat tárgyalást folytat a szolgáltatóval, hogy a megfelelő zsákok Simontornyán is beszerezhetők legyenek.

Az építési törmelékek illegális elhelyezése is problémát okozott. Azt a területet, ahol eddig igyekeztek megszabadulni a törmeléktől a helyiek, most rendbe hozták, és lehetővé teszik, hogy szabályozott formában, legálisan meg lehessen szabadulni a hulladéktól. Az itt lerakott építési törmelék az önkormányzat telephelyére került. Bérelt gépekkel négy nap alatt sikerült az ezerötszáz-kétezer köbméter törmeléket feldolgozni. Így körülbelül ezer köbméter építési alapanyagként is hasznosítható zúzalékot nyertek, amit a tervezett beruházások, illetve a kültéri utak javítása során tudnak hasznosítani. A mellékterméket jelentő poranyagot a várral szemben tervezett csónakház helyének feltöltéséhez használták fel.

A szolgáltató évente egy alkalommal a háztartásban keletkezett lomot is elszállítja. A Simontornyáért Közalapítvány szerződést kötött egy kft.-vel, így a feleslegessé vált elektromos gépeket, elektronikai hulladékot is elviszik.

Már a temető sem szent

Érzékeny pontja a városnak a temető rendben tartása. A sírok gondozását jó esetben a hozzátartozók végzik, a rendszeres fűkaszálást és a szemétszállítást azonban ettől az évtől az önkormányzat vállalta fel, az egyházakkal egyeztetve. A folyamatos takarítás sem eredményes, ha a hulladékot a sírokról leszedve kerítések tövében, vagy egy-egy parcella végében helyezik el – hívta fel a figyelmet Máté Imréné, Simontornya Múltjáért Alapítvány tagja. Hozzátette, nagyon szomorú látvány a kitakarított területen újra gyülekező szemétkupac. A temetőben keletkezett hulladékot, koszorúkat, növényi maradványokat, mécseseket a kihelyezett szemétgyűjtőkbe, konténerbe kell elhelyezni. Sajnos gyakran előfordul, hogy háztartási szeméttel, lomokkal telnek meg tárolók. Az önkormányzat kisebb konténerek kihelyezését is tervezi az üveg- és a műanyag hulladék szelektív gyűjtése érdekében – tette hozzá a Sim Tv május 31-ei híradójában. A műsor technikai hátterét Gyenei Lászlóné biztosította.

Borítóképünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában