gyász

2020.06.16. 18:10

Generációk számára vált meghatározóvá Terike néni életműve

Ismét egy nagy pedagógusegyéniség távozott az élők sorából. Ambrus Péterné, ahogy tanítványai, ismerősei nagy szeretettel nevezték, Terike néni immár az égi sportpályáról tekint ránk. A régi, klasszikus iskola képviselője volt, a maga szilárd erkölcsiségével, elveivel és szakmai alaposságával.

Szeri Árpád

Forrás: Shutterstock

Életútjának főbb állomásait lányai, Ambrus Viktória és Ambrus Andrea segítségével elevenítjük fel. Ambrus Péterné, lánykori nevén Vizi Teréz 1934. november 10-én született Szombathelyen. Ott végezte el a középiskolát és jegyezte el magát egy életre a sporttal: első osztályú röplabdásként és ugyancsak első osztályú szertornászként ért el szép sikereket. Nem is lehetett kétséges, hogy Budapesten, a Testnevelési Főiskolán tanul tovább. Itt ismerkedett meg majdani férjével, Ambrus Péterrel. A kiváló testnevelő és kézilabdaedző 1977-ben, fiatalon hunyt el.

Ambrus Péterné

Ambrus Péterné testnevelő tanári pályafutását Bonyhádon, a Petőfi Sándor Gimnáziumban kezdte. Az intézmény fennállásának 190. évfordulója alkalmából kiadott emlékkönyv is megemlékezett róla: „Az iskola első női testnevelője – a szertornában különösen jeleskedő – Ambrus Péterné Vizi Teréz, aki egy évtizeden át gondoskodott a lányok testi fejlődéséről.”

1968-ban a Garay János Gimnáziumban folytatta pályafutását, ahol szaktanárként ugyancsak sikerrel indította útjára, illetve szerettette meg a szertornát. Mindig nagy sikert aratott a május elsejei zárókép, amit a diákok adtak elő. 2001-ben ment nyugdíjba, de ezután is tanított a Kolping iskolában.

– Nem tett különbséget diák és diák között, amikor nyugdíjasként felelevenítette emlékeit, valamennyi tanítványáról csakis a legjobbakat mondta – közölte Ambrus Viktória. Egy volt tanítványa, a bonyhádi Szarvas Szilvia így nyilatkozott róla lapunk 2010. január 5-i lapszámában: „Ő szerettette meg velem a mozgást, és úgy érzem, neki köszönhetem, hogy ma én taníthatom a növendékeimet.”

Életre szóló pedagógusi útravaló

Meghatározó szerepet töltött be a megyeszékhely sportéletében. Így jellemezte Ambrus Péternét Heilmann Józsefné, a Szekszárdi Garay János Gimnázium igazgatója. – Korát megelőzve generációkat nevelt az egészséges életmódra a sport, a testnevelés révén.

Az igazgató hozzátette, a napokban egy másik kiemelkedő pedagógusszemélyiség, a 93 éves Szomaházi Etelka is elhunyt. A gimnáziumban 1951 és 1973 között tanított magyar nyelvet és irodalmat. Ezután az Egészségügyi Szakközépiskolában folytatta munkáját. Mindig nagy örömmel tett eleget egy-egy érettségi találkozó vagy karácsonyi műsor alkalmával az egykori alma mater meghívásának. Tanítványa, a Pécsett élő, 1956-ban érettségizett Márkus Katalin így idézte fel alakját: – A becsület és a tisztesség megszemélyesítője volt, egyenrangúnak tartotta a diákot, rengeteget kaptunk tőle. Úgy emberi, mint szakmai szempontból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában