határtalanul!

2020.06.28. 11:30

Határokon túli magyarlakta helyekre mehetnek a diákok

Kiemelkedő az érdeklődés a Határtalanul! tanulmányi kirándulási program iránt, több mint 2200 pályázat érkezett, és a kérelmek mintegy fele nyert el támogatást – közölte Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. A programra idén az erős magyar közösségek éve keretében 3,8 milliárd forint áll rendelkezésre.

Szeri Árpád

Fotó: Bocskay Zsolt

Az államtitkár felidézte, hogy 2020 februárjában három pályázati felhívást tettek közzé, a határ­idő március 30-ról április 30-ra módosult. Kiemelt korosztályként jelölte meg a hetedikeseket, mellettük még két felhívást hirdettek meg a középiskolák számára.

A benyújtott pályázatok alapján megállapítható, hogy a nagyobb kirándulások jellemzőek, legtöbben négy vendég­éjszakás utat szerveznek. A legtöbben Erdélybe szeretnének utazni, ezt követi a Felvidék, Horvátország, a Vajdaság, Kárpátalja és a Muravidék.

A csoportok 27 százaléka 2020 őszén, 73 százaléka 2021-ben tervezi a kiutazást. Ezek 60 százaléka utazási irodával valósul meg, míg 40 százaléka önálló szervezésben. Lehetővé teszik azt is, hogy a 2020 tavaszán a járványhelyzet miatt elmaradt kirándulásokat megvalósítsák a pályázók – jelentette ki Potápi Árpád János. A 2019-es nyertesek közül eddig már több mint 600 csoport módosította utazása tervezett időpontját 2020 nyár végére, illetve őszre.

Az államtitkár az MTI kérdésére elmondta: a partnerszervezeteiknek 2019/20-as tanévre 300 millió forintot biztosítottak, hogy meghívásos jelleggel bonyolítsanak le régiók közötti utazásokat, amelyek lényege, hogy külhoni diákok egymáshoz, illetve anyaországi területekre utazzanak. Ennek az összegnek közel 100 százaléka megmaradt a járvány miatt, és az a következő tanévben felhasználható. A 2019-es pályázatoknál a megvalósítási időszakot 2020. június 15-ről október 31-re módosították, de folyamatban van egy további hosszabbítás is, 2021. június 15-re.

Kitért arra is, hogy a program keretében 2010 óta 400 ezer diák utazását támogatták. A Határtalanul! program a legrégebbi komplex nemzetpolitikai kezdeményezés, célja a magyar–magyar kapcsolatok építése, a személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése az anyaországi és külhoni magyarság között. A program részeként magyarországi iskolák tanulói kormányzati támogatással osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein. A gyerekek mintegy kétharmada napi kapcsolatban van azokkal a diákokkal, akikkel a program réven került ismeretségbe.

Az államtitkár emlékeztetett arra: március közepén alakult úgy a vírushelyzet, hogy minden nemzetpolitikai programot át kellett variálni. Ezek nagy részét az elmúlt hónapokban online módon bonyolították le. A helyzethez rövid időn belül a világ magyarsága is alkalmazkodott, és a magyar kormányéhoz hasonló intézkedéseket hoztak. 1867 óta ez volt az első március 15-e, hogy nagyobb ünnepség nem volt sem Magyarországon, sem a Kárpát-medencében, illetve a világ magyarsága körében.

Tolna megye oktatási intézményei – tehetjük hozzá a rendelkezésre álló adatok szerint – már a kezdetektől éltek a Határtalanul! program adta lehetőséggel. Maga a diákok külföldi tanulmányi kirándulása ugyan szűkebb pátriánkban sem számított újdonságnak, ám 2010-től az országos merítésű kezdeményezésnek köszönhetően immár állami forrásból lehetett az utazásokhoz anyagi segítséget biztosítani.

Megyénkben az első fecskék között volt a paksi Energetikai Szakközépiskola és Kollégium, az intézmény a 2010. május 26-i lapszámban hirdetésben tudatta, hogy Határtalanul! program keretében a 10.A és 10.D osztálya Erdélybe kirándult negyvennégy fővel. Nem sokkal később dombóvári középiskolák éltek a lehetőséggel, erdélyi és délvidéki utak szervezésével. A programba alsófokú oktatási intézmények is bekapcsolódtak: a 2013. április 25-én megjelent hírben az állt, hogy „a szekszárdi Babits Mihály Általános Iskola huszonkilenc hetedik osztályos tanulója öt napot tölthet Erdélyben, a Székelyföldön a Határtalanul! programnak köszönhetően.”

A Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola Széchenyi István Tagintézményének diákjai – tudósít a 2014. szeptember 19-én megjelent hír – harmadszor nyerték el a Határtalanul! projektet.

Azt is érdemes számításba venni, hogy a program a megyében is rendre túlmutatott azon a körön, amit az utazás és a nevezetességek megtekintése jelentett.

Csak egy példa: 2013 nyaráról: „a Határtalanul! Együttműködés gimnáziumok között pályázatában a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium volt a szekszárdi I. Béla Gimnázium partnere a 20l2/20l3-as tanévben. Először a szekszárdiak utaztak a Vajdaságba, majd vendégül látták a zentaiakat.”

Hatvankét pályázat érkezett Tolna megyéből, ezek közül a jövő tanévre tizennégy már zöld utat kapott a bírálóktól

Az idén, 2020 februárjában meghirdetett pályázati felhívások számát tekintve Tolna megye hatvankettővel szerepel a listán. Ez ugyan jóval kevesebb, mint például a Pest megyét reprezentáló kétszáznegyvenhat, avagy a Bács-Kiskun megyére vonatkozó száznegyvenhat, emellett jóval elmarad a Baranya megyei kilencvenöttől és a Somogy megyei hatvanöt is megelőzi, de több mint a Zala megyei ötvennyolc és a Nógrád megyei negyvenegy. A nyertes pályázatokat tekintve kis lélekszámú megyénk a lista végén található, tizennégy kapott zöld utat. A kirándulások a 2020/2021-es tanévben valósulnak meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában