előadók

2020.06.15. 14:00

Hiányoznak a fellépések Tolna megye előadóinak, zenészeinek

A Tolna megyei előadóművészek, zenekari tagok többségének van főállása, ezért elsősorban örömből és jövedelemkiegészítés céljából zenélnek. Ettől függetlenül rosszul érintette őket, hogy számos felkérésüket visszamondták, és a közös muzsikálás is hiányzott nekik.

Brunner Mónika

Forrás: Beküldött fotó

A szekszárdi Kovács Gergő énekes egyike azon megyei előadóművészeknek, akik a járványveszély óta nem tudtak fellépni, és nehezen viselik ezt a jelenleg is tartó időszakot.

– Sajnos visszamondták több felkérésemet, amelyekre már korábbi szóbeli megállapodásom, vagy írásbeli szerződésem volt. Ezek pont a szabadtéri rendezvények, falunapok, fesztiválok időszakára estek volna, vagyis május, június, július, tehát a főszezon. Többek között nagyon sajnálom a Szekszárdi Szent Orbán Borünnepet, melyet május huszonharmadikán tartottunk volna hagyományosan az Istifán-gödre utcában, amely a város utolsó egybefüggő történelmi pincesora. Idén tizenötödik alkalommal szervezték volna meg a rendezvényt, amelynek nem csak az egyik fellépője, de ötödik éve már a szervezője is vagyok – mondta. Mivel augusztus tizenötödikéig továbbra is tiltva vannak az ötszáz főnél nagyobb létszámú nyilvános rendezvények, a főszezon, ami eddig mindig telített volt, neki is üressé vált. A fellépés nélküli időszakban igyekezett hasznosan tölteni az időt. Sokat kertészkedett és még többet segített az idősebb családtagjainak, rokonainak, barátainak.

– Nagyon bízom az augusztus tizenötödikei feloldásban, és abban, hogy legalább az augusztus huszadikai fácánkerti, valamint az augusztus huszonkettedikén Harcra tervezett műsoraimat megtarthatom – tette hozzá az énekes.

A gyönki Vagabund zenekar tagja, Lábodi István, – aki egyébként a dombóvári Friday zenekarban is játszik –, elmondta, közel húsz fellépésüket, lakodalmakat, szabadtéri rendezvényeket mondták le, azokat is, amelyek már az őszi időszakot érintik: szeptemberben például lakodalmon, bálon zenélhettek volna, de nem tudnak.

– Az emberek félnek a koronavírustól. Volt lakodalom, amelyet azzal az indokkal mondtak vissza, hogy túl sok az idős vendég, nem merik kockáztatni a zenés-táncos esküvőt a járványveszélyben – mesélte. A zenészek megélhetéséről a veszélyhelyzet kapcsán hangsúlyozta, szerencsére olyan a zenekar, hogy a tagjai örömből zenélnek, zenészkollégáival barátok is, és minden fellépés miatt boldogok. Mind a hatuk állandó munkahellyel rendelkezik, van köztük tanár, atomerőműves dolgozó, vállalkozó. – Én például fogtechnikus vagyok, és amíg a fogorvosok nem dolgozhattak, addig mi sem – tette hozzá. Nehezen élték meg azt is, hogy egyik pillanatról a másikra nem volt lehetőségük a zenélésre, de ők is fontosabbnak tartották, hogy inkább otthon maradjanak, és elkerüljék a megfertőződést, vagy mások megfertőzését. Online tartották egymással a kapcsolatot, az aktuális dolgokat, bulikat beszélték meg, és amint feloldották a szigorú otthon maradást, mentek a próbaterembe, és úgy próbáltak, hogy közben betartották a védőtávolságot. Eddig összesen két próbájuk volt. Rendszeresen fellépnek Gyönkön, Tolna megyében, de Baranya és Somogy megyébe is rendszeresen hívják őket.

A koppányszántói Roll-Ex zenekar fellépéseit az áprilistól egészen októberig tartó időszakban lemondták, az áprilisi, májusi, júniusi esküvőket későbbi, őszi vagy jövő évi időpontra tették, de úgy tűnik, júliustól már fel tudnak lépni.

– Próbálunk megfelelni a szerencsétlenül járt jegyespároknak, így volt, hogy egymás utáni napon két esküvőt is bevállalunk. Még úgy is, hogy hétköznap kell zenélnünk, ami miatt szabadságot kell kivennünk, hiszen mindegyikünknek van főállása – mondta Niklai Csaba, a zenekar vezetője. Kollégái közül dolgoznak a kereskedelemben, önkormányzatnál de van zenei pályán tanuló diák is a tagjaik között. Több lábon kell állniuk, hétköznap dolgoznak, hétvégén zenélnek. Niklai Csaba elmondta, két próbán vannak túl, amelyet a járványveszély előtt sem volt könnyű megszervezni, hiszen mindenki máshol, más időbeosztásokban dolgozik, de már látják a fényt az alagút végén. A félelem azonban jelen van, hiszen ha év végén megint veszélyesebb lesz a vírushelyzet, akkor a zenei iparág ismét bizonytalanná válik.

Június elsejétől lehet lagzit tartani

A kormányrendeletben a családi rendezvényekre vonatkozó védelmi intézkedésekkel kapcsolatban az szerepel, hogy június első napjától a temetést, valamint a házasságkötést követő családi rendezvény megtartható, ha a résztvevők száma nem haladja meg a kétszáz főt. Szintén ekkortól a házasságkötés és a házasságkötést követő családi rendezvény vendéglátó üzletben, valamint szálláshelyen is megtartható, és azon zenés szolgáltatás biztosítható. A családi rendezvény során a védelmi intézkedésekről szóló rendelet szerinti védőtávolság betartása kötelező. A szálláshelyen üzemeltetett vendéglátó helyiségekre a vendéglátó üzletekre vonatkozó szabályok irányadóak. A polgármesterek felhatalmazást kaptak, hogy a vendéglátóhelyek közterület-használatának elősegítésére, akár a rendelkezésre bocsátott közterületek méretének növelésével, intézkedést tegyenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában