Légbuborékban a gyerek, indulnak a nyári táborok

A koronavírus-járvány alaposan felforgatta az életünket. Egy bátaszéki háziorvos, dr. Kovács Klára hétről hétre dokumentálta a vírussal és a betegekkel kapcsolatos eseményeket, észrevételeit. Sokszor humorosan, de mindig segítőkészen. Most az újra induló szűrésekről, illetve a nyári táborokkal kapcsolatos információkról tájékoztat.

Mauthner Ilona

2020.05.13 Bátaszék, Kovács Klári bátaszéki háziorvos portré. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

A szakrendelésekre időpontra küldjük a betegeket. Kardiológus kolléga a 24 órás EKG monitorozásra szoruló páciens kapcsán egy hete azt mondta, hogy péntek reggel 8-kor hívjam, és akkor már tudni fogja, hogy az arra a napra beütemezett huszonnégy betege közül valaki lemondta-e az időpontját. Szerencsére lemondtak egy időpontot, így a rendelőből elstartolt a páciensem, jegyezte a naplójában dr. Kovács Klára.

Sok energiát fordítunk a betegutak szervezésére, de haladunk vele. Megérkezett a következő miniszteri utasítás az egészségügy újraindításának harmadik lépéséről. Június elsejétől újraindultak a népegészségügyi célú szervezett szűrővizsgálatok, a COVID-szabályok betartásával.

Emlőszűrésre a 45–65 év közötti nőknek kétévente, méhnyakszűrésre a 25–65 év közötti nőknek három évente lehetőségük van időpontot kérni. Folytatódik az 50–70 év közötti férfiak és nők kétévenkénti vastagbélszűrése. Sms-t kaptam a bőrgyógyászat osztályvezető főorvosától, hogy a bőr­osztály június másodikán újra kinyit, keressük bátran, ha osztályos felvételre van szükség. Nagy sóhajtással veszem tudomásul már a jó híreket is. A héten négy bőrdaganat bukkant fel, a gondozó közeli időpontokat adott. A koponyaűri térfoglalásra gyanús páciensnek a CT-t azonnal megcsinálták volna, ha be tudott volna jutni Szekszárdra. Másnap bevitte a betegszállító és a lelet is elkészült. Gördülékenyebb a szakellátás, mint valaha. Mindenki érzi a helyzet súlyát és a várólisták lassan törlődnek.

A héten a mentális betegségek teljes skálájára segítséget kértem. A pszichiáter kolléganő javasolta a régi jó antipszihotikum felírását, este 2 ml dózisban, annak a páciensnek, akinek éjjeli zavartsága volt. És itatni, itatni. A gyógyszerből a páciens esténkét két cseppet kapott, így aztán a szitu nem változott, egészen addig, amíg rá nem jöttem a tévedésre. Nos, 1 kávéskanál egyenlő 1 ml, természetesen rendeződött a helyzet a megfelelő dózis alkalmazásával. Régen tudtak az asszonyok mérőpohár és mérleg nélkül is mérni.

A közelgő nyári szünet okán, a nappali táborokra vonatkozó szabályok miatt több közösség is megkeresett. A megyei tiszti főorvossal átbeszéltem a szabályokat, és elküldtem az érdeklődőknek a táboroztatás szabályairól szóló előírásokat. Röviden, minden gyereknek négy négyzetméter területet kell biztosítani a távolságtartás miatt. A távolságot a folyosón, az étkezőben, és a mellékhelyiségben is meg kell tartani. Úgy kell elképzelni a gyereket, mintha egy méter sugarú légbuborékban állna. Egy térben húsz gyerek tartózkodhat csak. Ilyen tér nem sok van a településen.

A szabályokat be kell tartani. Nem tudjuk, hogy hogyan folytatódik a járvány.

Két történet a mindennapokból

Dörög az ég, és szakad az eső. Csörög a telefonom és hallani, hogy a határból telefonál a középkorú traktoros. „Szia, tudnál felírni Diprosalicot?” Tudnék. Hányat? „Kettőt”. Rögtön fent lesz a felhőben. Hosszú csend, majd nevetés: „szóval nem”. Igaza van. Annak, akinek a feje fölött kopog az eső, a felhő nem a kommunikációs tér.

Mellkasi fájdalommal érkezett a második férfi páciens. Tutira mondom, nincs olyan tankönyv, amiben ilyen panaszt valaha leírtak volna. „Ha felveszem a halottas pózt, akkor fáj a mellkasom”, mondta. Biztattam, hogy vetkőzzön és feküdjön a vizsgálóra. Amíg az asszisztens felvitte az adatait a rendszerbe, addig a páciens összekulcsolt kezeit a mellkasára tette, hogy bemutassa a panaszt okozó pozíciót. Mire az EKG elkészült, megfogalmazódott az üzenet. Én azért lettem orvos, mert motivált vagyok abban, hogy kevesen vegyék fel a „halottas pózt”, de arra azért megkérném, hogy sokat ne gyakorolja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában