gyermeknap

2020.06.09. 17:30

Erna Gawlak üzenetet küldött Lengyelországból

A lengyelországi Czechowice-Dziedzice településről június elsején, a Gyermeknap tiszteletére tizenöt léggömbből álló szett emelkedett a magasba. Egy ifjú hölgy, Erna Gawlak indította útjára a héliummal töltött, pasztellszínekben pompázó ballonokat. Az egyik zsinórzatán zöld nejlontasakban egy papír lapult, rajta ezzel a kéréssel: ha valaki megtalálja az üzenetet, legyen szíves értesíteni a feladót a megadott telefonszámon.

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

Gyanús volt dr. Gaál Attila számára a decsi bekötőút mentén heverő lufi csokor. Nem szoktak az emberek csak úgy éppen léggömböket kihajigálni a szántóföldre. Megállította autóját, és odaballagott a különleges, a szél hatására ernyedten lengedező, terjedelmükből már sokat vesztő luftballonokhoz. Kisvártatva észrevette a főzsinórra erősített, áttetsző tasakot, és szemébe tűnt a felirat: küldemény Lengyelországból.

Czechowice-Dziedzice Krakkótól mintegy hetven kilométerre nyugatra található, sík területen. Ám Erna Gawlak léggömbjei a viharos szelek szeszélyes játéka miatt nyílegyenesen délnek tartottak, a Kárpátok hegyláncai felé. Miután a héliumnak köszönhetően nagy magasságba emelkedtek – ezt onnan tudjuk, hogy a ballonok közül három rongyosra szakadt, kétségkívül a nagy légnyomás különbség miatt – , átvitorláztak a kétezres ormok fölött. Hamarosan átszelték Szlovákiát, a Duna szalagját és magyar területre érkeztek. Ekkor elkezdődött a lassú ereszkedés, a landolás pedig Tolna megyében, Szekszárd határában történt meg.

Dr. Gaál Attila – már hazaérve – úgy döntött, hogy feltárcsázza a papíron található telefonszámot. A vonal túlsó végén kisvártatva női hang jelentkezett: Erna Gawlak fogadta a hívást. A lengyel mellett angolul beszélt, dr. Gaál Attila pedig németül és oroszul. Azért remekül megértették egymást. A lengyel hölgy óriási ovációval fogadta, hogy „palackpostás üzenete” egyetlen nap elteltével, mintegy négyszáz kilométert megtéve Magyarországon ért célba. Ám lelkesedése akkor hágott tetőfokára, amikor kiderült: a léggömbök felfedezője nyugalmazott, címzetes igazgatója annak a megyei múzeumnak, mely lengyel származású első vezetője, Wosinsky Mór nevét viseli.

A különleges esemény néhány részlete lengyel nyelven is hozzáférhető. Ugyanis egy másik családtag, Robert Gawlak a legnagyobb közösségi portálon jól érzékelhető lelkesedéssel közzétette – természetesen lengyel nyelven – , hogy hívás érkezett Magyarországról. „Kiderült a telefonálóról, hogy Szekszárdon nyugdíjas múzeumigazgató. Mindent összegezve, óriási meglepetés és nagyon szép fogadtatás a túloldalról. Szuper!”

Lengyeli kultúra

Dr. Gaál Attila nem kívánja túlértékelni a történteket, de azért, mint mondta, akár sorsszerűnek is nevezhető, hogy éppen ő talált rá a Lengyelországból érkező léggömbökre. Egyébként még egy második csavart is hozzárendelhetünk a történethez. Az első csavarról már esett szó: a Tolnán 1854. március 28-án született Wosinsky Mór ugyanis atyai ágról valóban lengyel ősökkel bírt. Hiszen József – eredetileg Jozef – keresztnevű édesapja az 1830-1831-es lengyel felkelés leverése után menekült Magyarországra és először Pesten, majd Tolnán telepedett le.

Fia, azaz Wosinsky Mór 1882 és 1888 között – olvasható a megyei múzeum honlapján, és akár ez lehet a második csavar – „ hét éven keresztül folytatott ásatásokat a Lengyel és Kurd községeket összekötő út északi felén, ma Mucsi határában elhelyezkedő sáncon. A leletek egy körülbelül 26 kat. holdat kitevő földvárról kerültek elő. Itt fedezte fel Wosinsky Közép-Európa egyik legnagyobb kiterjedésű késő neolitikus kultúráját, melyet a szakirodalom azóta is lengyeli kultúrának nevez.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában